Comentariu pe strofe

Comentariul pe strofe al poeziei La steaua de Mihai Eminescu a fost conceput asemenea unui rezumat, astfel încât să poți să îți reamintești secvențele importante ale fiecărei strofe și să înțelegi ce a vrut să transmită poetul cititorilor. Citind acest comentariu pe strofe al poeziei La steaua de Mihai Eminescu vei afla că poezia este compusă din patru catrene, iar mesajul este transmis într-o formă cât mai simplă, textul nefiind încărcat de figuri de stil.

„Astfel, prima strofă descrie vastitatea traiectoriei luminii emanate de steaua demult dispărută: «E o cale-atât de lungă/ Că mii de ani i-au trebuit/ Luminii să ne-ajungă». Răsăritul stelei este perceput la multă vreme după ce acesta are loc, din cauza distanței de mii de ani-lumină, care trebuie parcursă până ca fenomenul să devină perceptibil de către locuitorii planetei noastre.

A doua strofă clarifică fenomenul descris («Poate de mult s-a stins în drum»), adăugându-se ideea neîmplinirii. Stingerea astrului nu s-a petrecut în mod previzibil, la finalul unei călătorii, ci chiar pe parcursul acesteia, «în drum». Eminescu adaugă apoi epitetul «depărtări albastre», pentru a sublinia ideea distanței imense ce se interpune între stea și percepția existenței sale în timp real.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in