Comentariu

...

Tema

Identificarea corectă a temei operei se face având la punct de plecare mesajul transmis prin versurile textului, motivele literare întâlnite și întreaga semnificație a ansamblului stilistic prezent. Tema conduce cititorul la o bună receptare a viziunii poetice a scriitorului, iar acest lucru face ca semnificația ei să fie una enormă. În cazul acestei opere eminesciene, vom identifica tema trecutului național prin invocarea marilor personalități istorice relaționate cu țara noastră și prin mesajul moralizator transmis.

Exemplu

În poezia „Junii corupți” este resimțit un mesaj oarecum moralizator prin comparațiile dintre membrii societ…

...

Interpretarea versurilor

Interpretarea versurilor reprezintă partea cea mai amplă a comentariului. Versurile semnifică modul prin care poetul își transmite ideile, gândurile și sentimentele. Acestea se analizează având în vedere totalitatea elementelor limbajului artistic, elementelor stilistice, figuri de stil și imagini artistice. Totodată, din versuri reiese mesajul care se dorește a fi transmis. Fiind vorba de o poezie romantică eminesciană, vom observa un limbaj artistic bogat în expresivitate și în figuri de stil.

Exemplu

Poezia debutează cu adresarea directă a eului liric. Acesta invocă motivul blestemului orientat către „junii corupți”, tinerii depravați care caracterizează întreaga societate tânără de la vremea respectivă. Poetul satirizează această societa…

...

Caracteristici ale limbajului poetic

Limbajul poetic este un aspect important în analiza poeziei. Caracteristicile sale plasează opera în unicitate, fiecare poet fiind caracterizat de un stil aparte de a-și transmite ideile, gândurile și sentimentele și de o atmosferă specific transmisă. La Mihai Eminescu, trăsăturile de limbaj sunt ușor de identificat, opera sa lirică fiind caracterizată de o bogată expresivitate care transmite o atmosferă dezolantă.

Exemplu

Poezia este caracterizate de un limbaj poetic expresiv, presărat cu numeroase figuri de stil și imagini artistice care transmit o atmosferă dezolantă, o viziune despre lume și despre sine a poetului pesimistă. Emines…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in