Fișă de lectură

Titlul operei literare: „Geniu pustiu”

Autorul: Mihai Eminescu

Date importante despre viața și activitatea autorului: Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român. Născut în data de 15 ianuarie 1850 în Moldova, județul Botoșani, este considerat de către o mare parte a criticii literare postume drept cea mai importantă voce poetică a literaturii române. A asimilat viziunile poetice occidentale, creația sa aparținând unui romantism literar relativ întârziat. Eminescu a fost activ în societatea politico-literară „Junimea”, și a lucrat ca redactor la „Timpul”, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de șaisprezece ani, iar trei ani mai târziu a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele lui Mihai Eminescu (patruzeci și șase de volume) au fost dăruite Academiei Române de către Titu Maiorescu, în 1902. Poetul s-a stins din viață în data de 15 iunie 1889, iar apoi a fost înmormântat în cimitirul Bellu din București.

Alte opere ale autorului:Ce te legeni...”, „Floare albastră”, „Sărmanul Dionis”, „Revedere”, „Călin”, „Lacul”, „Glossă”, „O, rămâi”,  „Doina”, „Luceafărul”. 

Genul literar: Genul epic

Curent literar: romantism

Specia literară: roman

Semnificația titlului: Titlul romanului („Geniu pustiu”) face trimitere la condiția omului de geniu, un subiect explorat îndelung de către Mihai Eminescu (în opere precum „Luceafărul” ori „Sărmanul Dionis”, în cadrul cărora regăsim personaje asemănătoare lui Toma Nour). Îngrozit ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in