Caracterizarea lui Toma Nour

Toma Nour este personajul principal al romanului Geniu pustiu de Mihai Eminescu și un alter-ego al autorului. Pentru a putea construi un portret complex al acestui personaj, profesorii cu care colaborează echipa Liceunet îți pun la dispoziție o caracterizare amplă, pe care care o poți folosi ca sursă de inspirație.

„Geniu pustiu” este singurul roman al lui Mihai Eminescu și a fost publicat postum, chiar dacă nefinisat. Prima publicare a avut loc în anul 1903, iar faptul că opera era neterminată a cauzat controverse în rândul lumii literare a vremii respective. Dimensiunile romanului sunt reduse, apropiindu-se mai mult de nuvelă din acest punct de vedere. Scriitorul a redactat lucrarea între anii 1868 și 1870, pornind de la motivul romantic al „manuscrisului găsit”. 

Protagonistul romanului este Toma Nour, deși narațiunea „în ramă” prezintă personajul-narator în prim-plan pe parcursul primei părți a romanului. Acesta merge într-o cafenea la miezul nopții și îl cunoaște acolo pe Toma Nour, un tânăr de o frumusețe demonică. După ce personajul-narator îl vizitează, iar Toma părăsește țara și trimite două scrisori (dintre care una includea manuscrisul cu biografia sa), începe povestea principală, și anume, cea despre viața protagonistului.

Aflăm, așadar, că Toma Nour se născuse într-un cătun, într-o familie deosebit de săracă. Mama lui murise pe când el era mic și n...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in