Fișă de lectură

Titlul operei literare: „Floare albastră”

Autorul: Mihai Eminescu

Date importante despre viața și activitatea autorului: Mihai Eminescu s-a născut în data de 15 ianuarie 1850 în Moldova, județul Botoșani. El a scris deopotrivă poezie și proză, fiind considerat de către majoritatea criticilor literari ca fiind cel mai important poet român.
Eminescu a studiat la Viena între anii 1869 și 1872. Acolo, el s-a împrietenit cu Ioan Slavici și a urmat cursurile Facultății de Filosofie și Drept. Întors apoi în țară, l-a introdus și pe Ion Creangă în societatea „Junimea” și a lucrat ca redactor la ziarul „Curierul de Iași”.
Eminescu a activat în societatea politico-literară „Junimea”, în cadrul căreia au participat și alți mari scriitori români. Poetul a lucrat și ca redactor la „Timpul”, ziarul oficial al Partidului Conservator. Pe Eminescu l-au preocupat îndeosebi temele tradiționale ale Romantismului european, fiind influențat de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer și de cele ale lui Immanuel Kant.
Poetul s-a stins din viață în data de 15 iunie 1889, iar apoi a fost înmormântat în cimitirul Bellu din București.

Alte opere ale autorului:Ce te legeni...”, „Luceafărul”, „Sărmanul Dionis”, „Revedere”, „Călin”, „Lacul”, „Glossă”, „O, rămâi”, „Doina”.

Genul literar: Genul liric

Curent literar: romantism

Mod de expunere dominant: descrierea, monologul liric

Semnificația titlului: Titlul poeziei face referire la motivul literar al „florii albastre”. Acesta simbolizează împlinirea idealului romantic abia după moarte, într-o altă lume. În viziunea lui Eminescu, floarea albastră simbolizează aspiraţia spre iubirea ideală,...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in