Tema și viziunea despre lume

Dacă la examenul de Bacalaureat vei primi cerința de a scrie un eseu în care să prezinți tema și viziunea despre lume în poezia „Floare albastră” de Mihai Eminescu, acest material îți poate folosi drept sursă de inspirație.

Romantismul reprezintă un concept care desemnează un curent artistic și literar apărut la sfârșitul secolului al XVIII-lea ca o reacție împotriva clasicismului și care se manifestă până în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Conceptele promovate de acest curent literar sunt următoarele: limbajul popular, argotic, arhaic, regional; noi specii literare: drama romantică, nuvela istorică, meditația sau poemul filosofic și abordarea unor teme precum timpul, misterul, visul, dragostea, moartea și natura.

În literatura română, o etapă semnificativă a romantismului se regăsește în opera eminesciană. Pe lângă Mihai Eminescu, această perioadă este reprezentată și de poeți precum: O. Goga, B. P. Hasdeu și Al. Macedonski. Romantismul eminescian se caracterizează prin prezența unor motive romantice universale precum istoria, omul, îngerul și demonul, visul, universul, noaptea, cosmogonia, codrul, floarea albastră etc.

Poezia „Floare albastră” – alături de „Lacul”, „Dorința” și „Sara pe deal” – face parte din a doua perioadă ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in