Particularități ale textului poetic

Poezia „Floare albastră” cuprinde idei filosofice eminesciene dezvoltate ulterior în cunoscutul poem „Luceafărul”. Opera a fost publicată pentru prima oară în anul 1873, în revista „Convorbiri literare”, iar apoi, în anul 1883, a fost inclusă în singurul volum de poezii apărut în timpul vieții scriitorului, intitulat „Poesii”. Ea înfățișează motivul poetic al florii albastre, adesea întâlnit în lucrările romanticilor europeni, din opera cărora Eminescu s-a inspirat în vremea studiilor sale la Viena și Berlin.

Tema operei este dezamăgirea ce survine odată cu realizarea imposibilității împlinirii iubirii dintre el și ființa îndrăgită. Această neîmplinire este o consecință a condiției tragice a omului de geniu, a cărui iubită este mai degrabă ancorată în realitate. Ea nu împărtășește aspirațiile idealiste ale eului liric, nici setea lui de absolut.

Titlul poeziei „Floare albastră” prezintă motivul central, motiv romantic, preluat de la germanul Novalis, semnificând împlinirea iubirii eterne cea de după moarte și care tinde spre infinit. În literatura populară floarea albastră este asemănată cu motivul „florii de nu mă uita” care prezintă existența dragostei permanente și în amintirea cel...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in