Eseu

Câteva dintre informațiile pe care trebuie să le conțină un eseu al poeziei „Floare albastră” de Mihai Eminescu le-am inclus în acest material, însă restul datelor importante le vei găsi citind întregul eBook. Cu toate acestea, explicațiile despre semnificația titlului, tema operei, viziunea despre lume a autorului, apartenența la romantism sau elementele de prozodie te vor ajuta să rezolvi corect cerințele de la examenul de la Bacalaureat sau cele întâlnite în manualul de limba română, cât și să înțelegi textul lui Eminescu.

Pentru a fi sigur că vei răspunde la cerința de la examenul de Bacalaureat consultă și eseul „Tema și viziunea despre lume” sau „Particularitățile textului poetic”.

Eseu

Poemul „Floare albastră” a fost inclus în singurul volum de poezii apărut în timpul vieții scriitorului, în anul 1883, intitulat „Poesii”, însă, înainte de asta, a fost publicată în revista „Convorbiri literare”, în anul 1873. Ideile filosofice explorate în cadrul operei de față au fost dezvoltate ulterior în bine-cunoscutul poem „Luceafărul”.

Titlul poeziei include motivul literar al „florii albastre”, ce reprezintă împlinirea idealului romantic într-o altă lume, după moarte. Acest motiv este specific romantismului eminescian, simbolizând aspirația spre iubirea ideală posibilă, însoțită de imposibilitatea împlinirii cuplului, din cauza apartenenței îndrăgostiților la lumi distincte. 

În viziunea lui Eminescu, în clipa în care doi îndrăgostiți fac parte din lumi diferite, materializarea ideii de iubire absolută devine o simplă iluzie. El ilustrează în opera de față agonia caracteristică procesului zadarnic de încercare a reconcilierii dintre două ființe cu concepții, aspirații și viziuni diferite.

Tema operei este deziluzia, datorată imposibilității împlinirii cuplului. Aceasta are loc di...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in