Comentariu

În acest capitol vei găsi toate informațiile esențiale despre poezia „Floare albastră” a lui Mihai Eminescu, operă care se regăsește și în programa pentru Bacalaureat și pe care obligatoriu trebuie să o studiezi dacă îți dorești să obții o notă mare. Cu ajutorul detaliilor din acest comentariu vei putea redacta un eseu care să obțină rezultate foarte bune indiferent de tema impusă de profe…

...

...

Semnificația titlului

Numele de „Floare albastră” nu este ales întâmplător de poet. El reprezintă unul din marile motive romantice europene. Chiar și titlul evidențiază relația de opoziție existentă între lumea eului liric și cea a iubitei lui, antiteza fiind un procedeu des întâlnit în romantism.

Astfel, putem spune că titlul anticipează conținutul textului poetic, el concentrând în două cuvinte întreaga s…

...

Tema

Pentru a putea identifica tema poeziei „Floare albastră” trebuie să avem în vedere sentimentele pe care eul liric le transmite, motivele literare, dar și viziunea despre lume și viață a autorului.

Analizând a doua perioadă de creație a liricii eminesciene, aflăm că poezia reflectă o iubire paradisiacă, temele centrale specifice romantismului fiind natura și iubirea. Titlul „Floare albastră” are și el în centru unul din motivele romantice europene invocate de lirica eminesciană.

Se observă faptul că poe…

...

Secvențe poetice

Secvențele lirice reprezintă planurile poeziei. Interpretând cele patru secvențe lirice ale poeziei, vom recunoaște simbolurile centrale (codrul, floarea albastră, noaptea etc.) care au rolul de a contura tabloul artistic și viziunea despre lume a poetului.

De asemenea, putem observa cum alternează cele două voci (a eului și a iubitei) de-a lungul celor patru planuri prin analiza fiecărei secvențe, a incipitului și a finalului. Prin urmare, vom explica anumite elemente compoziționale și vom face trimiteri la viziunea romantică a poetului.

Exemplu

Poezia este structurată în patru secvențe …

...

Poezie romantică

Folosindu-ne de marile teme și de motivele literare invocate de autor, putem încadra poezia în categoria speciei literare numite idilă și în curentul literar numit romantism. De asemenea, atunci când enumerăm elementele compoziționale anterior amintite (titlu, secvențe lirice, limbaj poetic) este necesar să susținem specificul lor romantic cu ajutorul exemplelor concrete din text.

Exemplu

Romantismul eminescian se caracterizează prin prezența unor motive romantice universale precum…

...

Antiteze

„Floare albastră”, de Mihai Eminescu, este o poezie romantică. Din această cauză, construcția ei se bazează pe antiteză, procedeul specific operelor literare romantice. Antiteza presupune alăturarea unor elemente radical opu…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in