Apartenența la romantism

Romantismul reprezintă o mișcare artistică și literară inițiată la începutul secolului al XIX-lea în Franța și Germania. Mai apoi, această mișcare s-a extins în întreaga lume, fiind, de fapt, o expresie a aversiunii față de clasicism, care impunea norme stricte și, printre altele, formalizarea literaturii. Romantismul se transformă, așadar, într-un reprezentant al fanteziei, al libertății de exprimare, încurajând atât lirismul, cât și cultul naturii.

Poemul „Floare albastră” a fost scris de Mihai Eminescu în anul 1872, iar apoi, publicat în revista „Convorbiri literare” un an mai târziu, în 1873. Textul este considerat a fi o capodoperă a lirismului eminescian din perioada tinereții poetului, reflectând marile teme și idei întâlnite, mai târziu, în poemul „Luceafărul”.

În primul rând, textul este romantic prin tematica sa: aspirația către un ideal, urmată de o inevitabilă deziluzie, provenită din imposibilitatea împlinirii cuplului. Condiția omului de geniu este incompatibilă cu cea a iubitei sale, cu rădăcinile adânc înfipte în realitate, în fericirea simplă, tangibilă. Pentru eul liric, iubirea ideală este trăită prin cunoaștere și împlinire spirituală. Simbolul florii albastre este prin excelență roman...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in