Tema și viziunea despre lume

Rezerva pentru examenul de Bacalaureat din data de 30.06.2015, la disciplina limba și literatura română, pentru profilul real, prevedea ca la subiectul III elevii să scrie un eseu de 2-3 pagini despre tema și viziunea despre lume reflectate într-un text poetic studiat, aparținând lui Mihai Eminescu. Printre poeziile pe care le poți alege se numără și „Fiind băiet păduri cutreieram”. Pentru a-ți oferi un model și o sursă de inspirație pentru realizarea propriilor tale materiale, profesorii noștri de limba și literatura română îți pun la dispoziție un eseu în care a ost analizată tema poeziei Fiind băiet păduri cutreieram și prezentată viziunea lui Mihai Eminescu.

Tema și viziunea despre lume reflectate în poezia de față sunt strâns legate una de alta, ele însumând o serie de motive și teme romantice, caracteristice literaturii eminesciene: copilăria și evocarea nostalgică a acesteia, dragostea pură ca treaptă în atingerea absolutului. Ambele se află sub atenta ocrotire a naturii înconjurătoare și veșnice, care creează posibilitatea eternizării vârstei fragede și inocente, când protecția și fantasticul se puteau afla în cele mai accesibile locuri.

Prezența acestor elemente se observă încă din titlul poeziei. Acesta este compus dintr-o propoziție formulată la timpul trecut, ceea ce denotă tonul nostalgic utilizat de Eminescu pentru a transmite cititorului starea melancolică a eului liric. Începutul titlului («Fiind băiet...») comunică una din temele abordate, și anume, evocarea adolescenței timpurii ce încă stă sub semnul copilăriei.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in