Comentariu literar
Introducere
În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre poezia „Fiind băiet păduri cutreieram” este important să menționezi apartenența acesteia la un anume curent literar, precum și faptul că aceasta este o poezie publicată postum. Sunt mereu binevenite în cadrul introducerii niște date generale privind tema/temele poeziei.
De reținut: introducerea cuprinzătoare va convinge profesorul corector încă de la început de faptul că ești bine familiarizat cu subiectul propus!
Exemplu
Publicată postum, poezia „Fiind băiet păduri cutreieram” datează din anul 1878 și î…
...
Explicarea titlului
În ceea ce privește titlul poeziei „Fiind băiet păduri cutreieram”, trebuie să menționezi detalii legate atât de structura, cât și de simbolistica acestuia. Titlul unei creații literare nu este niciodată ales la întâmplare, ci tocmai pentru a însuma ceea ce este mai important de reliefat în opera respectivă. Observă legătura strânsă dintre titlul poeziei și tema acesteia. Fiecare cuvânt care formează titlul poeziei este important și…
...
Tema
O analiză pertinentă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema și viziunea despre lume reflectate în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul poeziei „Fiind băiet păduri cutreieram”, avem de-a face cu teme și abordări tipic eminesciene, cum ar fi dorința eternizării t…
...
Rezumat (comentariu pe strofe)
Recomandăm realizarea comentariului poeziei dedicând o atenție sporită structurii, precum și fiecărei idei și imagini artistice prezente în fiecare strofă. Astfel, în redactarea acestui comentariu nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de tema/temele principale abordate prin intermediul acestei opere literare și exprimate prin intermediul figurilor de stil. Nu uita să argumentezi folosind exemple întâlnite în text!
De asemenea, în acest caz, comentarea strofelor coincide cu crearea unui rezumat al operei Fiind băiet păduri cutreieram. Un rezumat pe scurt (realizat corect) va demonstra faptul că ai memorat imaginile/evenimentele prezentate în textul studiat.
Exemplu de rezumat pentru Fiind băiet păduri cutreieram
Poezia de față este constituită din patru strofe și trei secvențe poetice. Cea dintâi secvență poetică îi co…
...
Figuri de stil
Figurile de stil și limbajul utilizate de Eminescu în versurile poeziei „Fiind băiet păduri cutreieram” oferă expresivitate deosebită lucrării de față. Această expresivitate se manifestă cu ajutorul imaginilor artistice, dar și a figurilor de stil. Astfel, poezia „Fiind băiet păduri cutreieram” este un text expresiv datorită imaginilor create, a figurilor de stil și a cuvintelor folosite cu sens figurat. Trăirile interioare …
...
Apartenența la genul liric
Pentru a motiva corect apartenența poeziei „Fiind băiet păduri cutreieram” la genul liric, trebuie să ai în vedere caracteristicile acestui gen literar: autorul exprimă în mod direct propriile gânduri, idei și sentimente cu ajutorul prezenței eului liric, care, la rândul său, își face simțită prezența în text prin mărci lexico-gramaticale.
De asemenea, modul principal de expunere într-un text liric este fie mon…
...
Eul liric
În ceea ce privește prezența mărcilor lexico-gramaticale în poezia „Fiind băiet păduri cutreieram”, acestea arată implicarea totală a eului liric în ipostaza de adolescent îndrăgostit, precum şi exprimarea directă a sentimentelor.
Așadar, lirismul subiectiv în poezia de față este demonstrat prin intermediul utilizării verbelor mereu la timpul t…
...
Elemente de versificație
Elementele de prozodie sau de versificație se referă la modul în care sunt dispuse versurile poeziei. Prin ur…
...
Text ficțional
În demonstrarea apartenenței poeziei „Fiind băiet păduri cutreieram” la categoria textelor ficționale, trebuie să ai în vedere caracteristicile principale ale acestui tip de text. În general, acestea sunt legate de reprezentarea imagi…