Lock

Caracterizare

Lock

În cazul în care ai nevoie de ajutor pentru a scrie o caracterizare de nota 10 a personajului principal din basmul „Făt-frumos din lacrimă” de Mihai Eminescu, materialul pe care ți-l pune la dispoziție echipa Liceunet este ajutorul de care ai nevoie. Aici vei găsi atât metodele de caracterizare directă, cât și cele de caracterizare indirectă folosite de autor, iar toate au fost însoțite de exemple din text.

Protagonistul basmului este cel care dă și numele operei: Făt-Frumos din lacrimă. Acesta reprezintă arhetipul personajului pozitiv care învinge în lupta sa cu forțele răului. Personaj principal, masculin, individual, el este caracterizat pe parcursul textului atât în mod direct, cât și în mod indirect. Astfel, prima modalitate de caracterizare observabilă de către cititor este cea indirectă, prin alegerea numelui personajului. Făt-Frumos este numele generic acordat eroilor basmelor populare, el semnificând, de fapt, «copil frumos». La numele său se adaugă porecla «din lacrimă», datorită poveștii legate de nașterea sa. Astfel, părinții săi, măcinați de imposibilitatea de a avea copii, s-au adresat divinității cerând ajutor în acest sens. La rugăminţile împărătesei către Maica Domnului, pe icoana acesteia apare o lacrimă, pe care femeia o soarbe și rămâne însărcinată. 

Numele tânărului pare, așadar, un elogiu adus forțelor divine, în semn de recunoștință pentru nașterea sa. De asemenea, acesta este un indiciu pentru viitoarele însușiri ale copilului: întrucât conceperea sa a fost posibilă cu ajutorul direct al forțelor divine, însăși natura sa este, în parte, supranaturală.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in