Argumentare basm cult
Ai primit tema de a scrie un eseu prin care să demonstrezi că opera „Făt-frumos din lacrimă”, de Mihai Eminescu, este un basm cult și ai nevoie de câteva informații ajutătoare? Materialul pe care ți-l punem noi la dispoziție te va ajuta să reții motivele principale pentru care acest text este considerat un basm, dar vei vedea și care sunt detaliile pe care trebuie să le incluzi pentru a avea un eseu bine structurat.
„Basmul este întotdeauna conceput în proză și urmează un singur fir epic, precum se observă și în opera de față. El se deschide cu indicii spațiale și temporale imprecise, precum și cu prezentarea personajelor, cu care cititorul se familiarizează. Așadar, acţiunea se petrece într-o împărăție nedefinită, «pe când oamenii, cum sunt ei azi, nu erau decât în germenii viitorului», sugerându-se un timp străvechi, când «Dumnezeu călca încă cu picioarele sale sfinte pietroasele pustii ale pământului».
De regulă, basmul încorporează o ilustrare a unui scenariu iniţiatic, asemănându-se cu un bildungsroman. Protagonistul este, de obicei, un tânăr în formare, iar povestea se încheie cu intrarea în viaţa socială, a cărei expresie este căsătoria. Aceasta simbolizează recunoaşterea calităţilor morale şi răsplata unor merite în confruntarea cu forţele răului. Așadar, eroul (Făt-Frumos) pornește într-o călătorie inițiatică ce începe odată cu hotărârea acestuia de a porni la drum cu buzduganul, spre împărăția rivală, pentru a continua războiul tatălui său.”