Fișă de lectură

Dacă vei primi cerința de a realiza o fisă de lectură a poeziei Epigonii de Mihai Eminescu, acest material îți va folosi ca sursă de inspirație. Vei afla informații despre temă și semnificația titlului, vei vedea care sunt cele mai importante figuri de stil și imagini artistice folosite de către autor pentru a da expresivitate textului, dar vei putea citi și date despre autor și opera acestuia.

....

Alte opere ale autorului: „Luceafărul”, „Floare albastră”, „Sărmanul Dionis”, „Ce te legeni?...”, „Călin”, „Glossă”, „La steaua”, „O, rămâi”

Genul literar: Genul liric

Curent literar: Romantism

Semnificația titlului: Titlul poemului se află în strânsă legătură cu tema acestuia. Cuvântul „epigoni” provine din limba greacă, el fiind apoi preluat și adaptat de către romanticii germani, care au reprezentat surse importante de inspirație pentru Eminescu. Astfel, epigonii sunt urmașii nedemni ai străluciților reprezentanți literari ai României de dinaintea lui Eminescu și a activității sale literare. În limba greacă, termenul denumește imitatorii mediocri, lipsiți de originalitate, ai unor mari talente literare.

Tema poeziei: Acest poem are ca temă exprimarea crezului artistului la o vârstă fragedă, bazat pe o antiteză între trecutul literar strălucit şi prezentul decăzut. Poemul este compus din două părți, ceea ce evidențiază antiteza, prin separarea temporală a acestora. Prima parte cuprinde unsprezece strofe, este construită asemenea unei ode și se referă la trecutul glorificat, iar a doua corespunde prezentului, satirizat de poet.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in