Comentariu
Folosind informațiile de pe această pagină vei înțelege mai bine poezia Epigonii scrisă de către Mihai Eminescu, iar dacă vei dori să scrii un material după structura celui de la subiectul III al examenului de Bacalaureat la română, aici găsești pașii …
...
Introducere
În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre poezia „Epigonii” este important să menționezi apartenența acesteia la un curent literar, precum ṣi specia literară căreia îi aparține. Sunt mereu binevenite în cadrul introducerii niște date generale privind tema/ temele poeziei, precum și data publicării.
De reținut: introducerea cuprinzătoare va convinge profesorul corector încă de la început de faptul că ești bine familiarizat cu subiectul propus!
...
Semnificația titlului
În ceea ce privește titlul poeziei „Epigonii”, trebuie să menționezi detalii legate de simbolistica acestuia. Titlul unei creații literare nu este niciodată ales la întâmplare, ci însumează…
...
Tema
O analiză pertinentă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema și viziunea despre lume reflectate în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul poeziei „Epigonii”, tema este exprimarea crezului artistului la o vârstă fragedă, bazat pe o antit…
...
Rezumat
Recomandăm realizarea comentariului poeziei Epigonii dedicând o atenție sporită structurii poeziei (precum în realizarea unui rezumat), precum și fiecărei idei și imagini artistice prezente în fiecare strofă. Astfel, în redactarea acestui comentariu nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de tema/temele principale abordate prin intermediul acestei opere literare și exprimate prin intermediul figurilor de stil. Nu uita să argumentezi folosind exemple întâlnite în text atunci când interpretezi versurile pe baza strofelor, realizând astfel și un scurt rezumat pentru Epigonii!
...
Figuri de stil
Limbajul utilizat de Eminescu în versurile poeziei „Epigonii” conferă o expresivitate deosebită lucrării de față. Această expresivitate se manifestă cu ajutorul imaginilor artistice, dar și a figurilor de stil. Astfel, poezia de față este un text expresiv datorită imaginilor create, a figurilor de stil și a limbajului specific eminescian. Trăirile interioare ale eului liric sunt declanșate de asocierea unor semnificații ale cuvintelor folosite cu sens conotativ.
...
Motive literare
Motivul literar reprezintă o idee, un simbol, o imagine care se repetă de-a lungul unei opere, și care contribuie în mod semnificativ la definirea și transmiterea corespunzătoare a mesajului acesteia. În poezia „Epigonii”, de Mihai Eminescu, întâlnim un amalgam de motive literare clasice și romantice, întrucât opera cuprind…
...
Mărcile eului liric
În cadrul oricărui eseu dedicat unei opere lirice trebuie să demonstrezi prezența eului liric. Mărcile eului liric pot fi, după cum urmează: pronume la persoana întâi singular, verbe la persoana întâi singular, adresare directă prin pronume și verb la persoana a doua singular, cazul v…
...
Elemente de versificație
Elementele de prozodie sau de versificație se referă la modul în care sunt dispuse versurile poeziei. Prin urmare, este important să menționezi gruparea strofică, precum și felul în care acționează regulile prozodic…