Comentariu

...

Tema poeziei

Atunci când avem de identificat tema unei poezii trebuie să avem în vedere sentimentele pe care eul liric le transmite, imaginarul poetic, motivele literare, dar și viziunea despre lume a autorului. Un indiciu prețios ne este oferit de perioada istorică în care a fost scrisă opera, astfel putând încadra textul într-un curent literar. Se cunoaște faptul că fiecare autor se încadrează într-un anumit curent literar, temele și motivele abordate în opera sa fiind specifice curentului la care se raportează. De aceea este foarte i…

...

Interpretarea versurilor

O dovadă clară a înțelegerii unui text literar este interpretarea versurilor, iar pentru a realiza corect acest lucru trebuie să se țină cont de structura textului, de simbolurile centrale în jurul cărora se construiește universul poetic și de tema textului. Tot aici se vor da exemple de figuri de stil și se vor preciza cele mai importante aspecte ce țin de particularitățile fiecărui text.

Exemplu

Spre deosebire de celelalte texte ale autorului Mihai Eminescu, poezia „Egipetul” surprinde prin bogăția imagistică, prin tablourile parcă pictate în culori calde, luminoase, specifice Egiptului.

Deschizând textul cu imaginea Nilului „Nilul mișcă valuri blonde pe câ…

...

Apartenența la curentul literar

Atunci când încadrăm un text într-un curent literar vom avea în vedere tema, motivele literare, tablourile lirice, simbolurile ce apar într-un text literar, precum și perioada istorică în care acesta a fost scris.

Exemplu

Poemul îmbină numeroase teme și motive specifice perioadei romantice, de-a lungul textului observându-se invocarea regilor, a poporului din Egiptul Antic, precum și introducerea oglinzii, visului, apei…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in