Încadrare în romantism

Citind eseul pe care ți-l pune la dispoziție echipa Liceunet vei găsi suficiente argumente pentru a demonstra că poezia Dorința de Mihai Eminescu se încadrează în romantism.

„O primă trăsătură care încadrează poezia în romantism este reprezentată de tema pe care aceasta o abordează, respectiv tema dragostei. Aceasta este observabilă încă de la începutul primului vers, prin faptul că poetul folosește verbul «a veni» la modul imperativ: «Vino-n codru la izvorul». În această poezie Eminescu abordează tema dragostei din perspectiva îndrăgostitului ce aspiră la o iubire ideală, pură, ce dobândește un nivel cosmic și care poate fi împlinită doar în mijlocul naturii.

Natura, de altfel, este o altă temă des întâlnită în operele ce aparțin romantismului, de care se folosește frecvent și Mihai Eminescu. În poezia Dorință, tema naturii se împletește cu cea a iubirii, cele două fiind nedespărțite. Astfel, comuniunea dintre om și natură este redată prin epitetul «crengi plecate» și metafora «prispa cea de brazde», dar și prin personificarea codrului, care este «bătut de gânduri» și care devine complice al celor doi iubiți, reușind să îi apere pe aceștia de elemente exterioare...”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in