Comentariu pe strofe
Ai citit poezia Dorința de Mihai Eminescu, însă nu ai reușit să descifrezi în întregime semnificația versurilor și ceea ce autorul a vrut să transmită? Pentru a veni în ajutorul tău, echipa Liceunet ți-a pregătit un comentariu pe strofe al acestei poezii în care vei găsi atât interpretarea celor șase strofe, dar și alte informații utile precum tema, rima sau felul în care au fost dispuse versurile.
„În cea de-a doua strofă, poetul renunță la elementele naturale, trecând într-un plan atemporal și aspațial, un loc idilic, unde nu contează decât dragostea celor doi, ce întărește și continuă ideea iubirii eterne apărute în prima strofă. Eul liric exprimă sentimente tot mai intense, pe măsură ce îndrăgostitul își imaginează clipa întâlnirii cu iubita. Verbele de mișcare folosite la modul conjunctiv «să alergi», «să-ți desprind», «să-l ridic» au menirea de a exprima intensitatea sentimentelor și de a surprinde nerăbdarea îndrăgostitului care își așteaptă iubita.
În cea de-a treia strofă, autorul continuă să contureze atât cadrul întâlnirii cu iubita, cât și felul în care va decurge întâlnirea cu aceasta. Forma inversată a verbului, «ședea-vei», însoțită de diminutivul «singuri-singurei», contribuie la crearea unei atmosfere familiare, rustice, intime, în care cei doi iubiți își pot exprima dragostea, fără teama de a fi surprinși sau întrerupți...”