Comentariu
Introducere
Introducerea unui comentariu despre poezia Dorința de Mihai Eminescu este la fel de importantă ca celelalte două părți (cuprinsul și concluzia), prin urmare, este esențial ca ideile tale să fie enunțate cât mai clar și concis. Aceasta trebuie să cuprindă informațiile cele mai importante despre operă. Trebuie să menționezi în ce perioadă a fost publicată, dar și să o încadrezi într-un curent literar, în cazul acesta fiind vorba despre o poezie ce se încadrează în romantism.
De asemenea, este foarte important ca în introducere să precizezi unele aspecte legate de operă, precum: numele acesteia și al autorului, dar și câteva cuvinte despre stilul scriitorului. Având o introducere corectă și promițătoare vei atrage atenția profesorului corector încă de la începutul lucrării, iar astfel vei avea șanse mai mari de a obține un punctaj bun.
Tema
Eseul tău trebuie să conțină informații referitoare la tema poemului, aceasta influențând într-o mare măsură construcția operei. Totodată, este important ca acest aspect să fie precizat, pentru că el concentrează ideea de bază pe care autorul încearcă să o transmită cititorului. Astfel, din felul în care este construit universul liric se poate deduce că tema abordată este specifică poeziilor ce aparțin romantismului.
Semnificația titlului
Eseul tău trebuie să conțină informații referitoare la titlul poemului, acesta fiind de mare importanță pentru poeziile lui Mihai Eminescu. În cazul acesta, titlul este în strânsă legătură cu ideea pe care încearcă să o transmită autorul prin intermediul poemului, acesta sugerând pasiunea și nerăbdarea îndrăgostitului.
Rezumat pe scurt
Comentariul poemului te va ajuta să delimitezi și să înțelegi cum au fost construite secvențele lirice ale poemului. Ele trebuie comentate deoarece permit identificarea unor elemente compoziționale esențiale în interpretarea poeziei. Astfel, analizând strofele din care este compusă poezia, vei identifica principalele figuri de stil (podoabe stilistice care sporesc expresivitatea unui text: epitetul, metafora, comparația, personificarea etc.) și vei evidenția semnificațiile acestora, prin raportare la viziunea despre lume a lui Eminescu.
...