Apartenența la genul liric

Pentru a reuși să demonstrezi apartenența la genul liric a poeziei Dorința de Mihai Eminescu, îți recomandăm să citești cu atenție și acest material. Vei afla care sunt caracteristicile genului liric și care sunt elementele care încadrează poezia Dorința în această categorie.

Poezia „Dorința”, scrisă de către marele poet Mihai Eminescu, a fost publicată în anul 1876 în revista „Convorbiri literare”. Fiind concepută inițial sub forma unei scrisori de dragoste, poezia abordează tema iubirii și a naturii

Genul liric este un gen literar în care autorul își exprimă direct ideile și sentimentele prin intermediul eului liric, prin folosirea unui limbaj artistic compus din figuri de stil. O trăsătură definitorie a textelor lirice este chiar subiectivitatea acestora. 

Una din primele caracteristici ce încadrează poezia „Dorința” în genul liric este chiar prezența eului liric. Acesta își imaginează desfășurarea unei idile în mijlocul naturii, într-un cadru rustic, idilă ce devine realitate prin intermediul visului. Prezența eului liric este exprimată prin verbele de mișcare asociate cu pronumele la persoana întâi: „Pe genunchii mei ședea-vei”, „brațele-mi întinse”, „pe piept să-mi cazi”. Eul liric experimentează mai multe stări pe parcurs ce evoluează textul, printre sentimente cititorul putând regăsi iubirea, dorul, nerăbdarea întâlnirii iubitei și  bucuria împlinirii visului de dragoste. 

În cadrul operelor lirice, modul de expunere predominant îl constituie descrierea, care este r...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in