Lock

Doina

Lock

Doina este o poezie scrisă de marele poet Mihai Eminescu și a fost publicată în revista Convorbiri literare în anul 1883 și republicată ulterior în volumul Poesii în anul 1884. Volumul Poesii a lui Eminescu s-a aflat pe lista cărților interzise de către regimul comunist.

Titlul poeziei „Doina” sugerează apartenența acesteia la specia lirică a literaturii culte - doina - unde este vizibilă exprimarea sentimentelor de dor, de jale, de regret, sau dragostea de patrie prin versurile: „Tot Românul plânsu-mi-s-a”, „Vai de biet Român săracul!”, „Și-i străin în țara lui”, „Sărac în țară săracă!” sau „Codrul - frate cu Românul”. Poezia începe cu versurile „De la Nistru pân' la Tissa” care fac aluzie la spațiul geografic al României Mari și la românii aflați sub stăpânire austro-ungară. Putem spune despre poezia Doina că este un cântec despre durerea, suferența și mareția poporului român.

Citește acest eBook și îți va fi mult mai ușor să înțelegi versurile poeziei Doina de Mihai Eminescu și să scrii un comentariu complet pentru această operă.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Doina

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.