Comentariu

Introducere

În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre poezia „Din valurile vremii...” este important să menționezi apartenența acesteia la un anume curent literar, precum și faptul că aceasta este o poezie publicată în primul și singurul volum antum al poetului. Sunt mereu binevenite în cadrul introducerii niște date generale privind tema/temele poeziei. De reținut: introducerea cuprinzătoare va convinge profesorul corector încă de la început de faptul că ești bine familiarizat cu subiectul propus!

Exemplu

Publicată pentru prima dată în volumul „Poesii”, în anul 1883, „Din valurile vremii...” îl are drept autor pe Mihai Eminescu. Opera a fost concepută în perioada gazetăriei bucureştene, între anii 1878 și 1880, iar primele variante sunt păstrate în forma a șase manuscrise.

Semnificaţia titlului

În ceea ce privește titlul poeziei „Din valurile vremii...”, trebuie să menționezi detalii legate atât de structura, cât și de simbolistica acestuia. Titlul unei creații literare nu este niciodată ales la întâmplare, ci tocmai pentru a însuma ceea ce este mai impotrant de reliefat în opera respectivă. Observă legătura strânsă dintre titlul poeziei și tema acesteia. Fiecare cuvânt ce formează titlul operei este important și trebuie analizat!

Exemplu

Titlul operei („Din valurile vremii...”) indică trecerea ireversibilă și inevitabilă a timpului. Mișcarea valurilor este asemănată cu modul în care amintirile „năvălesc” în sufletul nostru, venind cu forță dintr-un trecut pe care, însă, nu-l putem recupera. Prezența punctelor de suspensie evidențiază nos

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in