Comentariu
...
Tema
O analiză completă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema reflectată în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul poeziei „De câte ori, iubito...”, avem de-a face cu teme și abordări tipic eminesciene, cum ar fi cea a iubirii. Mai exact, opera de față tratează problematica finalului dureros al iubirii existente odinioară între cei doi îndrăgostiți.
...
Comentariu pe strofe
Recomandăm realizarea comentariului poeziei dedicând o atenție sporită structurii poeziei, precum și fiecărei idei și imagini artistice prezente în fiecare strofă. Astfel, în redactarea acestui comentariu nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de tema/temele principale abordate în cadrul acestei opere literare și exprimate cu ajutorul figurilor de stil sau a podoabelor stilistice. Nu uita să argumentezi folosind exemple întâlnite în text!
...
Motive literare
În poezia „De câte ori, iubito...”, Mihai Eminescu ilustrează tragedia celui a cărui existență suferă o degradare vizibilă, în timp ce se simte „lăsat în…
...
Apartenența la romantism
Pentru a motiva corect apartenența poeziei „De câte ori, iubito...” la curentul literar romantic, trebuie să ai în vedere caracteristicile acestuia. Romantismul a apărut în Franța, în secolul al XIX-lea, după care s-a extins în Anglia și Germania. În România, acest curent literar s-a dezvoltat abia cu …
...
Apartenența la genul liric
Pentru a motiva corect apartenența poeziei „De câte ori, iubito...” la genul liric, trebuie să ai în vedere caracteristicile acestui gen literar: autorul exprimă în mod direct propriile gânduri, idei și sentimente cu ajutorul prezenței eului liric, care, la rândul său, își face simțită prezența în text prin mărci lexico-gramaticale. Modul principal de expunere într-un text liric este fie monologul liric (adresat sau nu), fie descrierea. O…