Comentariu

...

Tema și viziunea despre lume

O analiză pertinentă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema și viziunea despre lume reflectate în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul poeziei „Criticilor mei”, tema predominantă este reprezentată de condiția artistului, a creatorului, în societate.

Exemplu

Tema operei este reprezentată de condiția creatorului în societate, evidențiindu-se rolul artistului în raport cu publicul său, și, mai ales, cu vocile critice. Ceea ce stă în spatele acestor critici nu este, însă, întotdeauna, rezu…

...

Interpretarea versurilor (Rezumat)

Recomandăm realizarea comentariului poeziei dedicând o atenție sporită structurii poeziei, precum și fiecărei idei și imagini artistice prezente în fiecare strofă. Astfel, în redactarea acestui comentariu nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de tema/temele principale abordate prin intermediul acestei opere literare și exprimate prin intermediul figurilor de stil. Poezia „Criticilor mei” este structurată în șapte strofe, organizate în trei secvențe poetice. Nu uita să argumentezi folosind exemple întâlnite în text!

Exemplu

Poezia „Criticilor mei” se împarte în șapte strofe egale ca lungime, fiecare strofă având câte patru versuri. Cele șapte strofe sunt organizate în trei secvențe poetice, după cum urmează: prima secvență cuprinde primele două strofe, cea de-a doua, următoarele patru, iar ultima secvență lirică este reprezentată de strofa a șaptea și are rol de concluzie a textului. 
[..…

...

Mărcile eului liric

În cadrul oricărui eseu dedicat unei opere lirice trebuie să demonstrezi prezența eului liric. Mărcile eului liric pot fi, după cum urmează: pronume la persoana întâi singular, verbe la persoana întâi singular, adresare directă prin pronume și verb la persoana a doua singular, cazul vocativ, mărci lexico-gramaticale specifice (frecvența verbelor și a pronumelor la persoana întâi).

Exemplu

În poezia „Criticilor mei” eul liric se află în ipostaza artistului, care meditează la propria condiție prin prisma atitudinii criticilor săi. El se referă la propria persoană utilizând persoana a doua, ceea ce are un ef…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in