Operă lirică

Genul liric cuprinde opere literare în versuri, în cadrul cărora eul liric îşi exprimă în mod direct sentimentele și gândurile, cu ajutorul procedeelor artistice. Aceste procedee reprezintă, printre altele, figuri de stil, cu ajutorul cărora autorul construiește imagini artistice. Într-o operă lirică se remarcă prezența eului poetic, precum și absența personajelor, a întâmplărilor, a acţiunii. Din acest motiv, textele lirice nu se pot povesti.

„Crăiasa din povești”, de Mihai Eminescu, este o idilă-pastel publicată pentru prima dată în anul 1876, în revista „Convorbiri literare”. Opera prezintă iubirea într-o manieră idealizată, cu optimism, ceea ce oferă poeziei caracterul de idilă. Descrierea amănunțită și expresivă a unui colț din natură, a unui moment al zilei (noaptea), precum și sincronizarea perfectă a naturii cu sentimentele eului liric încadrează opera în categoria pastelului.

Poezia are ca tematică atât natura, cât și dragostea, accentul căzând pe armonizarea perfectă a planului naturii cu cel uman, care înfățișează iubirea celor doi îndrăgostiți. Caracterul liric al textului este evidențiat încă din titlu, prin metafora „crăiasa din povești”. Aceasta sugerează nu numai frumusețea ideală a iubitei eului liric, dar și dragostea în sine,…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in