Rezumat

Acest text structurat sub forma unui rezumat te va ajuta să înțelegi mult mai ușor mesaj pe care poetul Mihai Eminescu a vrut să îl transmită prin intermediul poeziei „Ce te legeni...”. Citește în întregime eseul și vei ruși să deslușești fiecare vers al poeziei.

„Opera se împarte în două secvențe lirice distincte. Începutul poeziei, care reprezintă și prima secvență lirică, este similar cu titlul acesteia. El se constituie dintr-o întrebare adresată de către eul liric codrului («Ce te legeni, codrule,/ Fără ploaie, fără vânt,/ Cu crengile la pământ?»). Văzând mișcarea legănată a codrului, neprovocată de factori externi (ploaie sau vânt), eul liric își exprimă îngrijorarea pentru tristețea acestuia. Astfel, deducem că relația dintre eul liric și codru este una de apropiere sufletească, de camaraderie, întrucât sentimentele codrului sunt înțelese numaidecât de către interlocutorul său. Întrebarea care deschide poezia trădează o apropiere bazată pe empatie și identificare cu natura.

Cea de-a doua secvență poetică este alcătuită din răspunsul imaginar al codrului, ale cărui sentimente se regăsesc în cele ale eului liric. Odată cu succesiunea anotimpurilor, emoțiile exprimate de către codru sunt cele ale omului care se simte ajuns din urmă de anii bătrâneții. Astfel, trecerea ireversibilă a timpului lasă urme adânci în sufletul «codrului», care enumeră «simptomele» acestei stări de spirit: «Ziua scade, noaptea crește/ Și frunzișul mi-l rărește», «Bate vântul frunza-n dungă -/ Cântăreţii mi-i alungă».”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in