Fișă de lectură

Cu ajutorul fișei de lectură pentru poezia „Ce te legeni...” de Mihai Eminescu reții mult mai ușor detaliile importante despre acest text. Iată câteva dintre informațiile pe care profesorii Liceunet le-au prezentat pe această pagină:

Alte opere ale autorului: „Luceafărul”, „Floare albastră”, „Sărmanul Dionis”, „Revedere”, „Călin”, „Lacul”, „Glossă”, „O, rămâi”.

Genul literar: Genul liric

Curent literar: romantism

Semnificația titlului: Titlul operei este conceput sub forma unei interogații retorice, adresată codrului de către eul liric. Interogația se realizează pe un ton nostalgic și meditativ. Punctele de suspensie care înlocuiesc tradiționalul semn al întrebării sugerează starea contemplativă referitoare la problematica trecerii ireparabile a timpului, dar și la chestiunea ciclicității, sub semnul căreia se desfășoară totul în Univers.

Tema poeziei: Tema poeziei este meditația asupra trecerii ireversibile a timpului, urmată de sentimentele care derivă din perceperea acestei realități. Codrul este personificat, reflectând sentimentele umane privind zădărnicia existenței noastre. Sub forma plecării păsărilor sau a frunzișului din ce în ce mai rărit, codrul trăiește drame profund umane, deși acestea par a-i aparține în totalitate.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in