Comentariu pe strofe
Printre temele pe care le-ai primit după ce ai terminat de studiat poezia Când amintirile... de Mihai Eminescu a fost și aceea de a realiza un comentariu pe strofe? Echipa Liceunet vine în ajutorul tău și te ajută să descoperi ceea ce a vrut să transmită autorul, dar și să scrii un eseu de nota 10.
„Strofa a treia descrie iubirea celor doi îndrăgostiți în vremuri trecute, idealizate de către eul liric: «[...] blânda lună,/ Ce ne găsea îmbrăţişaţi/ Şoptindu-ne-mpreună». Luna constituie unul dintre motivele literare romantice de bază în literatura eminesciană. Aceasta constituie elementul ce veghează asupra tânărului cuplu, creându-se astfel o atmosferă feerică, de basm, întărită de impresia rememorării. Este sugerată o stare de beatitudine și armonie perfectă, concretizate într-o îmbrățișare ce sugerează uniunea completă, în dezacord cu titlul poeziei, care subliniază aspectul nefinisat al experienței amoroase.
Ca de-a patra strofă continuă să prezinte rememorarea de către eul liric a trecutului romantic idealizat, trăit alături de iubita sa, într-o comuniune perfectă. Tensiunea emoțională se accentuează pe parcursul poeziei, aceasta fiind ultima strofă dedicată amintirilor propriu-zise. Nostalgic, eul liric revizitează un timp demult trecut, când, alături de iubita sa, credea că putea depăși obstacolele existenței în virtutea iubirii absolute: «A noastre inimi îşi jurau/ Credinţă pe toţi vecii».”