Comentariu pe strofe

Printre temele pe care le-ai primit după ce ai terminat de studiat poezia Când amintirile... de Mihai Eminescu a fost și aceea de a realiza un comentariu pe strofe? Echipa Liceunet vine în ajutorul tău și te ajută să descoperi ceea ce a vrut să transmită autorul, dar și să scrii un eseu de nota 10. 

Strofa a treia descrie iubirea celor doi îndrăgostiți în vremuri trecute, idealizate de către eul liric: «[...] blânda lună,/ Ce ne găsea îmbrăţişaţi/ Şoptindu-ne-mpreună». Luna constituie unul dintre motivele literare romantice de bază în literatura eminesciană. Aceasta constituie elementul ce veghează asupra tânărului cuplu, creându-se astfel o atmosferă feerică, de basm, întărită de impresia rememorării. Este sugerată o stare de beatitudine și armonie perfectă, concretizate într-o îmbrățișare ce sugerează uniunea completă, în dezacord cu titlul poeziei, care subliniază aspectul nefinisat al experienței amoroase.

Ca de-a patra strofă continuă să prezinte rememorarea de către eul liric a trecutului romantic idealizat, trăit alături de iubita sa, într-o comuniune perfectă. Tensiunea emoțională se accentuează pe parcursul poeziei, aceasta fiind ultima strofă dedicată amintirilor propriu-zise. Nostalgic, eul liric revizitează un timp demult trecut, când, alături de iubita sa, credea că putea depăși obstacolele existenței în virtutea iubirii absolute: «A noastre inimi îşi jurau/ Credinţă pe toţi vecii».”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in