Apartenența la romantism

Citind materialul pe care ți-l pune la dispoziție echipa Liceunet vei găsi inspirația necesară pentru a demonstra apartenența la romantism a poeziei Când amintirile... de Mihai Eminescu. Acest text a fost scris de către profesori de limba și literatura română, de aceea poți avea certitudinea că informațiile pe care le găsești aici sunt corecte și explicate cât mai pe înțelesul tău. 

Un alt avantaj pe care îl ai citind acest eseu este acela că vei găsi și date despre semnificația titlului, tema poeziei Când amintirile..., ci nu doar informații care să-i demonstreze apartenența la romantism.

„Astfel este reliefată melancolia puternică, tipică romantismului eminescian. Chiar dacă povestea de dragoste propriu-zisă este încheiată, eul liric revizitează amintirile legate de aceasta, în special prin intermediul frecventării locurilor care îi amintesc de ființa iubită. Această idee este sugerată de ultimele versuri ale primei strofe («Pe drumul lung și cunoscut/ Mai trec din vreme-n vreme»), precum și de primele versuri ale celei de-a doua strofe, care marchează începutul concret al unei călătorii imaginare în trecut. Influența puternică a trecutului asupra realității prezente a eului liric se observă, cu precădere, în versurile: «Deasupra casei tale ies/ Şi azi aceleaşi stele». (...) În conformitate cu caracteristicile romantismului, eul liric asociază propriile stări sufletești cu diferite elemente ale naturii. Ignorată ca sursă de inspirație în literatura clasică, natura devine un mijloc de exprimare a sentimentelor, precum și o veritabilă muză a scriitorilor romantici.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in