Basm - Rezumat

Mihai Eminescu este considerat a fi unul dintre marii clasici ai literaturii române. Autorul s-a remarcat prin lirica sa, însă el a creat și proză filosofică și fantastică. Basmul „Călin  Nebunul” face parte din colecția de basme a scriitorului.

Subiectul basmului debutează cu povestea unui împărat care avea trei fete foarte frumoase pe care le doreau ca soții mulți feciori, însă împăratul nu le dădea nimănui. Ele au fost furate de către trei zmei, iar atunci împăratul a promis că le va da de soții acelora care le va readuce acasă.  

În sat trăia un om care avea trei băieți, dintre care unul era considerat prost și era numit Călin Nebunul. Ceilalți doi s-au hotărât să pornească în căutarea fetelor, dar Călin Nebunul a mers și el cu ei. Ei au făcut un arc și au tras cu el pe rând. Unde se oprea arcul, acolo poposeau. Prima dată au tras cel mare și cel mijlociu, iar astfel au avut de mers câte două zile apoi au poposit. În momentul în care a tras Călin Nebunul cu arcul, aceștia au avut de mers trei luni. Tot mergând, au rămas fără prea multe provizii pentru hrană sau foc. Au reușit totuși să aprindă un foc, iar pentru a nu se stinge, noaptea, câte unul dintre ei stătea de pază. În prima noapte, când era treaz fratele cel mare, a apărut un zmeu cu trei capete. Aceștia s-au luptat până băiatul...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in