Lock

Rezumat

Lock

Rezumatul poemului Călin (file din poveste) îți va fi de mare ajutor întrucât găsești explicate cela mai importante momente care compun cele opt secvențe ale operei. În plus, prin intermediul acestui rezumat vei descoperi cum este prezentat cadrul natural, cum sunt descriși Călin și fata de împărat, accentul fiind pus pe ultima parte a basmului scris de Mihai Eminescu.

„Aflăm apoi că în acest cadru are loc o nuntă între Călin și o fată de împărat. Lângă un lac se desfășoară tradițiile nupțiale, iar invitații sunt cu toții oaspeți de seamă: «împărați și împărătese», «Făt-Frumos cu păr de aur», «șăgalnicul Pepele», «zmei cu solzii cei de aur». Ei reprezintă personaje recurente din basmele caracteristice folclorului românesc. Craiul, «socrul mare» (tatăl mirelui) este un personaj solemn («Țapăn, drept, cu schiptru-n mână, şede-n perine de puf/ Și cu crengi îl apăr pagii de muscuţe şi zăduf...») și impunător.

Prezentării craiului îi urmează cea a mirelui, Călin, însoțit de mireasa asupra căreia poetul se oprește pentru a-i schița portretul. Ea reprezintă idealul feminin eminescian: gingașă, fragilă, angelică («Faţa-i roşie ca mărul, de noroc i-s umezi ochii/ La pământ mai că-i ajunge al ei pãr de aur moale»; «Astfel vine mlădioasă, trupul ei frumos îl poartă»). Autorul surprinde câteva detalii în gesturile miresei: mâna, haina, faţa, ochii, părul, mersul delicat. În imaginea miresei se reunesc simboluri regăsite adesea în cadrul operei lui Eminescu: flori albastre, steaua în frunte, semn al norocului («Flori albastre are-n păru-i şi o stea în frunte poartă»). Deși portretul fizic al lui Călin nu este accentuat în cadrul poemului, cititorul află că acesta este un fiu de împărat cu suflet nobil...”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in