Lock

Poezie

Lock

Pentru a te ajuta să demonstrezi că opera Călin (file din poveste) de Mihai Eminescu este o poezie, profesorii noștri de limba și literatura română ți-au pregătit acest eseu în care găsești cele mai importante trăsături ale unei opere lirice, exemplificate cu pasaje din text. 

„Călin (file din poveste)” este un poem semnat de Mihai Eminescu, scriitor clasic al literaturii române, poet, prozator și publicist. În cadrul acestei opere se regăsește bine-cunoscutul motiv al „zburătorului”, iar lucrarea se înscrie în categoria poemelor de dragoste. Sursa principală de inspirație este basmul versificat „Călin nebunul”, iar prima publicare a poemului „Călin (file din poveste)” a avut loc în data de 1 noiembrie 1976.

Opera se compune din opt secvențe, dintre care ne îndreptăm atenția spre ultima. Ea se încadrează în categoria operelor lirice. Genul liric conține opere literare scrise în versuri, pe parcursul cărora poetul își exprimă în mod direct gândurile și sentimentele prin intermediul eului liric. Un text liric nu conține personaje, întâmplări, acțiune sau subiect, motiv pentru care el nu se poate nara (povesti).

Titlul poemului se compune dintr-un substantiv propriu („Călin”) și un subtitlu plasat între paranteze. Numele „Călin” îi aparține protagonistului operei, întrucât sursa de inspirație pentru lucrarea de față este basmul „Călin nebunul”, versificat de către Eminescu. Autorul a selectat doar episodul întâlnirii dintre cei doi îndrăgostiți, însoțit de ritualul nunții, care simbolizează împlinirea prin iubire. Din acest motiv, subtitlul operei este „file din poveste”, întrucât versiunea idealizată a unei povești de dragoste este descrisă în versurile sale.

Întrucât este o operă lirică, sentimentele și gândurile eului liric sunt ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in