Comentariu pe strofe

Vrei să vezi cum se realizează un comentariu pe strofe al poeziei „Atât de fragedă” de Mihai Eminescu? Editorii Liceunet te ajută și îți pun la dispoziție un material pe care îl poți folosi cu încredere ca sursă de inspirație pentru propriile tale eseuri, dar și pentru a înțelege mai bine viziunea autorului și ceea ce el a vrut să transmită. 

„Poezia este alcătuită din nouă catrene și înglobează cinci motive literare principale: motivul femeii angelice, motivul visului, motivul lui Venus, cel al nunții și al despărțirii. Astfel, prima strofă ilustrează motivul femeii-înger, care este comparată în incipitul poeziei cu «floarea albă de cireș», care simbolizează virtuțile iubitei (inocența, gingășia, grația, delicatețea, fragilitatea). Ea este idealizată, diferențiindu-se de toți ceilalți oameni prin intermediul acestor virtuți («Și ca un înger dintre oameni/ În calea vieţii mele ieşi»).

Cea de-a doua strofă surprinde iubita în postură diafană, depărtându-se de natura sa umană. Volatilă, ea nu merge, ci plutește «ca fulgul de uşor», abia atingând «covorul moale». Tot ce se aude este foşnetul mătăsii. Imaginea aminteşte de scena naşterii zeiței Venus din spuma albă a mării. Acest motiv al lui Venus continuă și în strofa a treia, unde, la căderea «lungii rochii», ea «răsare», asemenea unei stele.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in