Apartenența la genul liric

Trebuie să demonstrezi că poezia Atât de fragedă de Mihai Eminescu aparține genului liric și ai nevoie de o sursă de inspirație? Echipa Liceunet îți pune le dispoziție un material în care găsești toate argumentele care demonstrează implicarea eului liric, dar și informații care te vor ajuta să înțelegi stilul autorului și ceea ce el a vrut să le transmită cititorilor.

„În primul rând, pe parcursul poeziei se remarcă prezența eului liric datorită mărcilor subiectivității: utilizarea pronumelor și verbelor la persoana întâi, singular și plural: «mele», «sufletu-mi», «mi-arată», «am înțeles». De asemenea, se remarcă adresarea directă, ceea ce reprezintă o altă marcă a prezenței eului liric («te-am zărit», «o să-mi răsai»).

În al doilea rând, întrucât «Atât de fragedă» este o operă lirică, eul liric își exprimă în mod direct sentimentele pe parcursul poeziei. Aceasta se realizează prin intermediul figurilor de stil și al imaginilor artistice. Astfel, eul liric utilizează comparații numeroase, asemenea celei din incipitul poeziei, unde femeia este asemănată cu «floarea albă de cireș», care simbolizează virtuțile iubitei (inocența, gingășia, grația, delicatețea, fragilitatea). Ea este idealizată, diferențiindu-se de toți ceilalți oameni prin intermediul acestor virtuți («Și ca un înger dintre oameni/ În calea vieţii mele ieşi»).”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in