Comentariu

...

Tema 

O analiză completă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema reflectată în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul poeziei „Apari să dai lumină”, avem de-a face cu teme și abordări tipic eminesciene, precum tema iubirii. Aceasta este și tematica operei de față.

Exemplu

Poezia „Apari să dai lumină”, de Mihai Eminescu, are drept temă centrală iubirea. În manieră tipic romantică, eul liric aspiră la o iubire ideală, pe care o regăsește în ființa iubită. Aceasta dobândește o putere nem…

...

Comentariu pe strofe

Recomandăm realizarea comentariului poeziei dedicând o atenție sporită structurii poeziei, precum și fiecărei idei și imagini artistice prezente în fiecare strofă. Astfel, în redactarea acestui comentariu nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de tema/temele principale abordate prin intermediul acestei opere literare și exprimate prin intermediul figurilor de stil. Nu uita să argumentezi folosind exemple întâlnite în text!

Exemplu

Opera de față se compune din unsprezece strofe a câte șase versuri fiecare. Prima strofă stabilește calitățile de proveniență divină pe care eul liric le regăsește în femeia iubită. Frumusețea ei, alături de sentimentele de adorație ale celui care o iubește, depășesc limitele timpului: „Prin vremea trecătoare lucește prea curat/ Un chip tăiat de daltă, de-a pururi adorat”. Tonalitatea poeziei este aceea a unei rugăminți, ea fiind adresată iubitei, care apare în chipul unei figuri divine: „Privi-te-voi cu ochii în lacrime fierbinți.../ O, marmură, aibi milă de-a mele rugăminți!”.
[...]
Strofa a doua se aseamănă cu o rugăciune, ea debutând și încheindu-se cu ac…

...

Apartenența la romantism

Pentru a motiva corect apartenența poeziei „Apari să dai lumină” la curentul literar romantic, trebuie să ai în vedere caracteristicile acestuia. Romantismul a apărut în Franța, în secolul al XIX-lea, după care s-a extins în Anglia și Germania. În România, acest curent literar s-a dezvoltat abia cu câteva decenii mai târziu. Câteva dintre trăsăturile de bază ale romantismului în literatură sunt: afirmarea individualității, primatul sentimentului și a fanteziei creatoare, refuzul normelor clasice și atitudinea expansivă a eului liric.

Exemplu

Curentul literar romantic prezintă o serie de trăsături specifice, precum: hipersensibilitatea, preocuparea pentru atingerea absolutului, supraîncărcarea de sentimente, melancolia perpetuă. În primul rând, opera…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in