Comentariu

...

Tema

Tema reprezintă unul dintre cele mai importante elemente în analiza unei opere literare. Pentru a putea identifica tema centrală a unei poezii, trebuie să avem în vedere sentimentele pe care eul liric le transmite, imaginarul poetic, motivele literare, dar și viziunea despre lume a poetului.

Exemplu

Tema poeziei reprezintă ideea centrală în jurul căreia este construit textul. Poezia „Ah, mierea buzei tale” este o poezie de dragoste. Astfel, iubirea se evidențiază ca temă centrală, iar ca teme secundare în…

...

Comentariu pe strofe

Pentru a face interpretarea versurilor într-o manieră corectă, trebuie să se țină cont de structura textului, de simbolurile centrale în jurul cărora se construiește universul poetic și de tema textului. Nu uita să argumentezi fiecare idee susținută cu exemple din text!

Exemplu

Prima secvență lirică este alcătuită din trei strofe în care eul liric își exprimă în mod direct sentimentele față de persoana iubită. În prima strofă se realizează o descriere a femeii: „buzele tale coapte”, „zăpada sânului”, urmată apoi de exprimarea dorinței: „Ah, unde ești să mor la sânul tău?”. 

În cea de-a doua strofă,…

...

Curent literar

Atunci când argumentăm apartenența unui text la un curent literar vom ține cont de trăsăturile principale ale curentului respectiv. Câteva dintre elementele pe care trebuie să le avem în vedere sunt: particularitățile de construcție ale textului, de temele și motivele abordate. În textul de față, avem de-a face cu o poezie aparținând curentului literar romantic.

Exemplu

În literatura română, poezia romantică eminesciană se diferențiază de cea romantică anterioară, autorul Mihai …

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in