Mihai Eminescu
Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român. Numele lui adevărat este Mihail Eminovici, iar scriitorul este considerat de critica literară postumă drept cel mai important poet din literatura română. Născut în data de 15 ianuarie 1850 în Moldova, județul Botoșani, a asimilat viziunile poetice occidentale, creația sa aparținând unui romantism literar relativ întârziat.
Mihai Eminescu | Opere incluse în programa pentru examenul de Bacalaureat
- Luceafărul (1873)
- Sărmanul Dionis (1872)
- Floare albastră (1872)
- Scrisoarea I
Mihai Eminescu | Opere
Volumul „Poezii” este singurul care este publicat în timpul vieții poetului. Restul operelor sale apar postum. Printre cele mai importante opere ale scriitorului se numără:
- Epigonii (1872)
- Făt-Frumos din lacrimă (1872)
- Călin (file din poveste) (1873)
- Lacul
- Dorința
- Melancolie
- Crăiasa din povești (1875)
- Povestea codrului
- Povestea teiului
- Singurătate
- Atât de fragedă
- Revedere
- Despărțire
- Departe sunt de tine (1878)
- Mai am un singur dor” (1880)
- Scrisoarea II
- Scrisoarea III
- Scrisoarea IV (1881)
- Când amintirile...
- Pe lângă plopii fără soț
- Și dacă... (1883)
- Sara pe deal (1885)
- La steaua (1886)
- De ce nu-mi vii (1887)
Mihai Eminescu | Alte materiale Liceunet
- Geniu pustiu
- Fiind băiet păduri cutreieram
- Ce te legeni...
- Când însuși glasul
- Când amintirile...
- Glossă
- Memento mori
- O, rămâi
- Ai noștri tineri
Mihai Eminescu | Date despre autor
Eminescu a fost activ în societatea politico-literară „Junimea”, și a lucrat ca redactor la „Timpul”, ziarul oficial al Partidului Conservator. Primul său poem a fost publicat pe când poetul avea doar șaisprezece ani, iar trei ani mai târziu, acesta a plecat să studieze la Viena. Acolo a urmat cursurile Facultății de Filosofie și Drept, dar a audiat și cursurile altor facultăți. Activează în rândul societăților studențești, împrietenindu-se cu Ioan Slavici. Între 1872 și 1874, Eminescu studiază la Berlin. „Junimea” îi acordă o bursă cu condiția să-și ia doctoratul în filosofie. Deși poetul urmează cursurile timp de două semestre, nu se prezintă la examene.
Întors în țară, trăiește la Iași între 1874-1877, unde este numit director al Bibliotecii Centrale, profesor suplinitor, revizor școlar pentru județele Iași și Vaslui și redactor la ziarul „Curierul de Iași”. Continuă să publice în „Convorbiri Literare”, devenind bun prieten cu Ion Creangă. În anul 1877 se mută la București, unde este redactor, apoi redactor-șef la ziarul „Timpul”. În 1883, poetul se îmbolnăvește grav, urmând șase ani de boală și absenteism creator, în urma cărora poetul s-a stins din viață în data de 15 iunie 1889, iar apoi a fost înmormântat în cimitirul Bellu din București. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române. Manuscrisele lui Mihai Eminescu (patruzeci și șase de volume) au fost dăruite Academiei Române de către Titu Maiorescu, în 1902.
Mihai Eminescu a abordat temele tradiționale ale Romantismului european, cultivând gustul pentru trecut și pasiunea pentru istoria națională, nostalgia regresivă pentru copilărie, melancolia, cultivarea stărilor depresive, întoarcerea în natură. Educația filosofică a lui Eminescu era impresionantă, opera sa poetică fiind influențată de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de sistemele filosofice ale epocii sale, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant, precum și de teoriile lui Hegel.

Mihai Eminescu / Creator:Jan Tomas - M. Manea, B. Teodorescu, Istoria românilor de la 1821 până în 1989, Ed. Didactică şi Pedagogică
Produsele noastre pentru Mihai Eminescu
- Afară-i toamnă (Sonet) de Mihai EminescuLimba și literatura română
Afara-i toamnă - Sonet este o poezie care poartă semnătura lui Mihai Eminescu, fiind publicată pentru întâia oară în revista Convorbiri literare, în anul 1879, alături de alte două poezii care aparțin (…)
- Ah, mierea buzei tale de Mihai EminescuLimba și literatura română
Ah, mierea buzei tale este o poezie scrisă de Mihai Eminescu și care datează din jurul anului 1873, fiind mai apoi inclusă în volumele de poezii ale autorului. Tema principală a textului este reprezen (…)
- Ai noștri tineriLimba și literatura română
Ai noștri tineri este o poezie scrisă de către Mihai Eminescu și publicată pentru prima dată în revista „Voința națională” în anul 1905, iar câteva luni mai târziu textul a fost inclus în volumul „Poe (…)
- Amorul unei marmure de Mihai EminescuLimba și literatura română
Amorul unei marmure este o poezie scrisă de Mihai Eminescu și publicată pentru prima oară în revista orădeană „Familia”, în numărul 33 din anul 1868. Opera este construită sub forma unei lamentații pe (…)
- Apari să dai lumină de Mihai EminescuLimba și literatura română
Apari să dai lumină este o poezie semnată de Mihai Eminescu și publicată pentru prima oară în revista „Convorbiri literare”, în anul 1895. Ulterior, textul a fost inclus în volumul „Poezii”, în anul 1 (…)
- Atât de fragedăLimba și literatura română
Poezia Atât de fragedă a fost scrisă de Mihai Eminescu și publicată pentru prima oară în revista „Convorbiri literare” în anul 1879, putând fi inclusă în categoria idilelor romantice. Tema poeziei est (…)
- Avatarii faraonului TlàLimba și literatura română
„Avatarii faraonului Tlá” de Mihai Eminescu este o nuvelă fantastică neterminată ce a fost publicată prima oară în 1932 în „Adevărul literar și artistic” de către George Călinescu. În afară faptului c (…)
- Călin (file din poveste)Limba și literatura română
Călin (file din poveste) este un poem care aparține scriitorului Mihai Eminescu și a fost publicat pentru prima data în anul 1876, în revista Convorbiri literare. Textul are la bază basmul Călin nebun (…)
- Călin Nebunul de Mihai EminescuLimba și literatura română
Călin Nebunul este o operă de inspirație folclorică scrisă de Mihai Eminescu care se regăsește în două variante, atât ca basm popular, cât și ca poem. Subiectul pe care autorul îl prezintă este acelaș (…)
- Cărțile de Mihai EminescuLimba și literatura română
Cărțile este o poezie scrisă de Mihai Eminescu sub forma unui omagiu adus marelui poet și dramaturg englez William Shakespeare, considerat cel mai mare scriitor al literaturii engleze. Încă din primel (…)
- Când amintirile...Limba și literatura română
Când amintirile... este o poezie care îi aparține lui Mihai Eminescu și care a fost publicată inițial în anul 1883, în numărul din luna mai al revistei „Familia”. Opera face parte din perioada de crea (…)
- Când însuși glasul (Sonet)Limba și literatura română
Poezia Când însuși glasul poartă semnătura lui Mihai Eminescu și a fost publicată pentru prima oară în anul 1879, în revista „Convorbiri literare”. Poezia este un sonet și prezintă o poveste de dragos (…)
- Ce suflet trist de Mihai EminescuLimba și literatura română
Ce suflet trist este o poezie semnată de Mihai Eminescu, reprezentativă pentru curentul romantic și pentru tematica eminesciană. La fel ca multe alte texte, autorul aduce în discuție problematica omul (…)
- Ce șoptești atât de tainic de Mihai EminescuLimba și literatura română
Ce șoptești atât de tainic este o poezie scrisă de Mihai Eminescu în anul 1876 și inclusă în volumul de versuri intitulat „Poesii ” și apărut în anul 1883. Temele principale pe care le abordează poetul (…)
- Ce te legeni...Limba și literatura română
Poezia „Ce te legeni...” a fost scrisă de către poetul Mihai Eminescu și a fost fost publicată pentru prima oară în anul 1883, în cadrul volumului „Poesii”. Poemul face parte din operele cu temă de in (…)
- Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie de Mihai EminescuLimba și literatura română
Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie este o poezie scrisă de Mihai Eminescu și publicată pentru întâia oară în anul 1867, în revista „Familia”, iar apoi inclusă în volumul „Proză și versuri”, apărut în (…)
- CezaraLimba și literatura română
Cezara este o nuvelă mitică, scrisă de Mihai Eminescu. Prima publicare a operei a avut loc în anul 1876, în foiletonul ziarului „Curierul de Iași”. Apoi, în 1893, aceasta este tipărită în volumul de n (…)
- Coborârea apelor de Mihai EminescuLimba și literatura română
Coborârea apelor este o poezie scrisă de Mihai Eminescu și publicată pentru întâia oară în anul 1876, alături de alte poezii cunoscute, precum: „Lacul”, „Dorința”, „Doina”, „Un luceafăr”, etc., fiind (…)
- Copii eram noi amândoiLimba și literatura română
Copii eram noi amândoi este o poezie scrisă de către Mihai Eminescu și publicată pentru întâia oară în anul 1971, în revista Convorbiri literare. Opera este compusă din 19 strofe, iar tema este reprez (…)
- Crăiasa din poveștiLimba și literatura română
Crăiasa din povești este o poezie scrisă de Mihai Eminescu și publicată pentru prima oară în anul 1876, în revista Convorbiri literare. Textul este considerat atât un pastel, cât și o idilă, reușind s (…)
- Criticilor meiLimba și literatura română
Criticilor mei este numele unei poezii semnate de către Mihai Eminescu, a cărei publicare a avut loc pentru prima dată în anul 1883, în volumul „Poesii”, singurul apărut înainte de moartea autorului. (…)
- Cu mâine zilele-ți adaogiLimba și literatura română
Cu mâine zilele-ți adaogi este titlul unei poezii scrise de Mihai Eminescu. Opera face parte din volumul „Poesii”, apărut în anul 1883 și este considerată poezia cu cea mai mare influență schopenhauri (…)
- Cugetările sărmanului Dionis de Mihai EminescuLimba și literatura română
Cugetările sărmanului Dionis este titlul unui poem scris de Mihai Eminescu și desprins din nuvela fantastică a autorului, „Sărmanul Dionis”. Tema pe care o abordează poetul este specifică operelor emi (…)
- De câte ori, iubitoLimba și literatura română
De câte ori, iubito este o poezie scrisă de Mihai Eminescu și publicată pentru prima oară în anul 1879, în revista „Convorbiri literare”. Opera aparține curentului romantic și face parte din specia el (…)
- De ce nu-mi vii de Mihai EminescuLimba și literatura română
De ce nu-mi vii este o poezie semnată de scriitorul român Mihai Eminescu și publicată pentru întâia oară în anul 1887, cu doar doi ani înainte de moartea scriitorului, în numărul 11 al revistei „Convo (…)
- De vorbiți mă fac că n-aud de Mihai EminescuLimba și literatura română
De vorbiți mă fac că n-aud este o poezie scrisă de Mihai Eminescu care, cel mai probabil, datează din perioada 1873-1876, însă a fost publicată abia în anul 1903, în numărul 7, din data de 16 februari (…)
- De-aș avea de Mihai EminescuLimba și literatura română
De-aș avea este titlul unei poezii scrise de Mihai Eminescu în anul 1866 și publicate pentru întâia oară în numărul din 25 februarie/9 martie al revistei „Familia”. Acesta este și momentul în care, la (…)
- De-or trece aniiLimba și literatura română
De-ar trece anii este o poezie care aparține scriitorului Mihai Eminescu, fiind publicată pentru întâia oară în cadrul volumului „Poesii”, în anul 1883, acesta fiind și singurul volum apărut înainte d (…)
- Departe sunt de tineLimba și literatura română
Departe sunt de tine este o poezie care poartă semnătura lui Mihai Eminescu, fiind publicată pentru întâia oară în revista „Convorbiri literare”, în anul 1878. Ulterior, în anul 1883, textul a fost in (…)
- DespărțireLimba și literatura română
Despărțire este o poezie care poartă semnătura lui Mihai Eminescu fiind publicată pentru prima oară în anul 1879, în revista Convorbiri literare, iar abia în anul 1883 a fost inclusă în volumul „Poesi (…)
- Diamantul Nordului de Mihai EminescuLimba și literatura română
Diamantul Nordului este o poezie scrisă de Mihai Eminescu în cea de-a doua perioadă a creației sale, însă a fost publicată abia după moartea autorului, fiind inclusă în volumul de versuri „Poezii post (…)
- Din valurile vremiiLimba și literatura română
Din valurile vremii este o poezie care poartă semnătura lui Mihai Eminescu fiind publicată pentru întâia oară în anul 1883, în volumul „Poesii”. Opera a fost concepută în perioada gazetăriei bucurește (…)
- Dintre sute de catargeLimba și literatura română
„Dintre sute de catarge” este o poezie ce poartă semnătura lui Mihai Eminescu și a fost publicată pentru prima dată în anul 1902, în revista Sămănătorul. Apoi, a fost inclusă în volumul „Poezii”, publ (…)
- DoinaLimba și literatura română
Doina este o poezie scrisă de marele poet Mihai Eminescu și a fost publicată în revista Convorbiri literare în anul 1883 și republicată ulterior în volumul Poesii în anul 1884. Volumul Poesii a lui Em (…)
- DorințaLimba și literatura română
Poezia „Dorința” a fost scrisă de poetul Mihai Eminescu și a fost publicată pentru prima dată în anul 1876 în revista „Convorbiri literare”. La fel ca alte opere ale poetului, Dorința prezintă o poves (…)
- Egipetul de Mihai EminescuLimba și literatura română
Egipetul este o poezie scrisă de Mihai Eminescu și publicată pentru întâia oară în anul 1872, în revista „Convorbiri literare”, iar apoi inclusă în volumul „Poesii”, singurul tipărit în tipul vieții p (…)
- EpigoniiLimba și literatura română
Poezia Epigonii aparține scriitorului Mihai Eminescu și a fost publicată pentru prima dată în anul 1870, în revista Convorbiri literare. Textul este considerat un manifest literar al lui Eminescu, înt (…)
- Fata-n grădina de aurLimba și literatura română
Fata-n grădina de aur este varianta în versuri a basmului popular Fata din grădina de aur, cules de către Richard Kunisch. Opera a fost versificată de către Mihai Eminescu în anul 1875 și a devenit su (…)
- Făt-frumos din lacrimăLimba și literatura română
Făt-frumos din lacrimă este un basm cult care îi aparține scriitorului Mihai Eminescu și care are ca principală sursă de inspirație basmul popular românesc. Opera a fost publicată pentru prima dat în (…)
- Fiind băiet păduri cutreieramLimba și literatura română
Fiind băiet păduri cutreieram este o poezie scrisă de Mihai Eminescu și care surprinde un episod din adolescența poetului. Deși textul a fost scris în anul 1878, acesta a fost publicat abia după moart (…)
- Finul lui Dumnezeu de Mihai EminescuLimba și literatura română
Finul lui Dumnezeu este un basm scris de Mihai Eminescu și inclus în cadrul volumului „Literatură populară”. Opera întrunește toate trăsăturile basmului - lupta dintre bine și rău, finalizată cu victo (…)
- Floare albastrăLimba și literatura română
Poezia „Floare albastră” face parte din a doua perioadă a creației eminesciene, perioadă caracterizată de iubirea paradisiacă ilustrată în idile. Opera literară aparține romantismului deoarece poetul (…)
- Framăt de codruLimba și literatura română
Freamăt de codru este o poezie care poartă semnătura lui Mihai Eminescu, poezia fiind inclusă în volumul „Poesii”, apărut în anul 1883. În momentul de față există două variante ale textului: una, mai (…)
- Frumoasa lumiiLimba și literatura română
Frumoasa lumii este un basm scris de către Mihai Eminescu, încadrându-se în seria povestirilor pentru copii. Opera este bogată în umor, iar trăsăturile sunt specifice speciei basmului: formulele de in (…)
- Frumoasă și junăLimba și literatura română
Poezia Frumoasă și jună este scrisă de poetul Mihai Eminescu și publicată postum în jurul anului 1871. Opera are ca temă iubirea, însă de această dată ea este una împărtășită, finalul prezentându-i pe (…)
- Gelozie de Mihai EminescuLimba și literatura română
Gelozie este o poezie ce poartă semnătura poetului Mihai Eminescu, fiind publicată pentru întâia oară în anul 1881, într-o perioadă cunoscută drept perioada de maturitate artistică. Tema pe care o abo (…)
- Gemenii de Mihai EminescuLimba și literatura română
Gemenii este numele unui poem scris de Mihai Eminescu și publicat pentru prima oară în volumul „Poeme postume”, în anul 1902. Opera a fost scrisă în perioada 1875-1881, iar manuscrisele din acea perio (…)
- Geniu pustiuLimba și literatura română
Geniu pustiu este singurul roman al lui Mihai Eminescu, însă la fel ca majoritatea operelor ale autorului dezvoltă aceeași temă, și anume, destinul tragic al omului de geniu. Opera a fost scrisă în an (…)
- GlossăLimba și literatura română
„Glossă” este o poezie care îi aparține lui Mihai Eminescu și datează din perioada 1873-1874, când autorul a studiat la Berlin. Cu toate acestea, textul a fost făcut cunoscut cititorilor abia în anul (…)
- Iambul de Mihai EminescuLimba și literatura română
Iambul este o poezie scrisă de Mihai Eminescu și tipărită în volumul de poezii „Opere IV”. Textul face parte din categoria artelor poetice, având drept temă centrală rolul creatorului în lume și încer (…)
- Iubind în tainăLimba și literatura română
Iubind în taină este o poezie care poartă semnătura lui Mihai Eminescu. Opera a fost concepută în mai multe variante, iar cea aleasă pentru publicare în volumul „Poesii, apărut în anul 1883, a fost de (…)
- Împărat și proletarLimba și literatura română
Poezia Împărat și proletar, de Mihai Eminescu, a fost publicată pentru prima dată în anul 1874, în revista „Convorbiri literare”. Ea a apărut apoi în volumul intitulat „Poesii” și semnat de Eminescu, (…)
- Înger de pazăLimba și literatura română
Înger de pază este o poezie care îl are autor pe Mihai Eminescu și care datează din 1868, opera regăsindu-se în manuscrisul romanului „Geniu pustiu”. În anul 1871 textul a fost publicat pentru întâia (…)
- Înger și demonLimba și literatura română
Înger și demon este o poezie scrisă de către Mihai Eminescu și publicată pentru prima oară în anul 1873, în revista „Convorbiri literare”, iar zece ani mai târziu, în 1883, opera a fost inclusă în vol (…)
- Junii corupți de Mihai EminescuLimba și literatura română
Junii corupți este o poezie scrisă de Mihai Eminescu și publicată pentru întâia oară în data de 31 ianuarie/12 februarie 1869, în revista „Familia”. Tema pe care o abordează opera este reprezentată de (…)
- La aniversară de Mihai EminescuLimba și literatura română
La aniversară este o scurtă nuvelă scrisă de Mihai Eminescu și publicată în anul 1875. Opera face parte din categoria prozei erotice și aduce în prim-plan tema dragostei adolescentine. Protagoniștii s (…)
- La mijloc de codruLimba și literatura română
La mijloc de codru este una dintre poeziile scrise de către Mihai Eminescu în etapa maturității artistice a poetului, fiind publicată în anul 1883, în cadrul volumului Poesii. Opera este inclusă în ca (…)
- La steauaLimba și literatura română
Poezia La steaua poartă semnătura lui Mihai Eminescu și a fost scrisă în perioada 1882-1883, în așa-zisa etapă de maturitate literară a poetului. Textul a fost însă publicat pentru prima dată abia în (…)
- LaculLimba și literatura română
Lacul este o poezie romantică scrisă de către Mihai Eminescu și publicată pentru prima oară în revista Convorbiri literare în date de 1 septembrie 1876. Opera redă o întâlnire imaginară între eul liri (…)
- Lasă-ți lumeaLimba și literatura română
Lasă-ți lumea este o poezie scrisă de către Mihai Eminescu și publicată pentru prima dată în volumul intitulat „Poesii”, acesta fiind și singurul volum antum al autorului. Textul se încadrează în cate (…)
- Lectură de Mihai EminescuLimba și literatura română
Lectură este o poezie scrisă de Mihai Eminescu și inclusă în volumul „Poezii postume”, apărut în anul 1940. Textul are în prim plan efemeritatea ființei umane, accentuată de scurgerea nemiloasă a timp (…)
- LuceafărulLimba și literatura română
„Luceafărul” este una dintre cele mai cunoscute poezii scrise de către poetul Mihai Eminescu, considerată de către criticii literari cea mai reprezentativă creație a autorului datorită faptului că inc (…)
- Lumineze stelele de Mihai EminescuLimba și literatura română
Lumineze stelele este o poezie scrisă de Mihai Eminescu și datează din anul 1878, fiind ulterior inclusă în volumele de versuri ale autorului. Tema principală a textului este reprezentată de trecerea (…)
- Luna iese dintre codriLimba și literatura română
Luna iese dintre codri este denumirea unei poezii scrise de Mihai Eminescu, a cărei publicare a avut loc abia după moartea autorului, în anul 1952, în volumul „Opere IV. Poezii”. Textul este centrat p (…)
- Mai am un singur dorLimba și literatura română
Mai am un singur dor este o poezie scrisă de către Mihai Eminescu și publicată pentru prima oară în anul 1883, odată cu apariția singurului volum antum al autorului, intitulat „Poesii”. Textul este co (…)
- Melancolie de Mihai EminescuLimba și literatura română
Melancolie este o poezie scrisă de Mihai Eminescu și publicată pentru întâia oară în anul 1876, în revista „Convorbiri literare”. Opera se definește drept meditație romantică (specie a liricii reflexi (…)
- Memento moriLimba și literatura română
Memento mori este cel mai lung poem al lui Mihai Eminescu, fiind compus din 217 strofe. Textul a fost scris în perioada în care poetul se afla la Viena pentru studii, însă a fost publicat abia după mo (…)
- Miron și frumoasa fără corp de Mihai EminescuLimba și literatura română
Miron și frumoasa fără corp este o operă scrisă de Mihai Eminescu având ca principală sursă de inspirație basmul popular românesc „Frumoasa fără corp” cules de germanul Richard Kunisch. Textul a fost (…)
- Mortua estLimba și literatura română
Mortua est este titlul unei poezii scrise de Mihai Eminescu și publicate în singurul volum apărut înainte de moartea autorului, Poesii, în anul 1883. Textul a fost scris cu mulți ani înainte, însă a f (…)
- Numai poetulLimba și literatura română
Numai poetul este o poezie scrisă de către Mihai Eminescu în anul 1869, făcând parte din creația de început a autorului, însă a fost publicată abia după moartea poetului. Textul se încadrează în categ (…)
- O, rămâiLimba și literatura română
Poezia „O, rămâi” aparține poetului Mihai Eminescu și a fost scrisă în perioada de maturitate a scriitorului. Textul a fost publicat pentru prima dată în 1 februarie 1879, în revista „Convorbiri liter (…)
- Odă în metru anticLimba și literatura română
„Odă în metru antic” este o poezie scrisă de către Mihai Eminescu, care sintetizează marile probleme ale existenței umane, conturând viziunea romantică a poetului. Poezia a fost publicată pentru prima (…)
- Pe lângă plopii fără soțLimba și literatura română
Poezia Pe lângă plopii fără soț a fost scrisă de Mihai Eminescu pentru a evoca iubirea și totodată dezamăgirea poveștii de dragoste dintre acesta și Veronica Micle. Textul a apărut pentru prima dată î (…)
- Peste vârfuriLimba și literatura română
Peste vârfuri este o poezie care poartă semnătura lui Mihai Eminescu, fiind publicată în primul volumul de poezii al autorului, în anul 1883. Textul este unul de inspirație folclorică, tematica poezie (…)
- Pierdut în suferință de Mihai EminescuLimba și literatura română
Pierdut în suferință este titlul unei poezii semnate de poetul Mihai Eminescu și publicată pentru întâia oară în 1876. Pe lângă tema condiției omului de geniu, des întâlnită în operele eminesciene, po (…)
- Povestea Dochiei și ursitorile de Mihai EminescuLimba și literatura română
Povestea Dochiei și ursitorile este un poem de inspirație folclorică ce poartă semnătura lui Mihai Eminescu, fiind scris între anii 1879-1880. Opera face trimitere la etnogeneza poporului român, îmbin (…)
- Prin nopți tăcute de Mihai EminescuLimba și literatura română
Prin nopți tăcute este o poezie scrisă de Mihai Eminescu și care datează dina nul 1869. Opera a publicată pentru întâia oară în revista „Idealista” în anul 1906, iar apoi a fost tipărită și în volumul (…)
- RevedereLimba și literatura română
Poezia Revedere a fost scrisă de Mihai Eminescu și face parte din creația de maturitate a poetului. Textul a fost publicat pentru prima oară în anul 1879 în revista „Convorbiri literare”, însă scriere (…)
- Rugăciunea unui dacLimba și literatura română
Rugăciunea unui dac este o poezie care poartă semnătura lui Mihai Eminescu, prima ei publicare făcându-se în anul 1879, în revista Convorbiri literare. În manuscrise, textul apare alături de poemul „G (…)
- Sara pe dealLimba și literatura română
Poezia „Sara pe deal” a fost scrisă de către Mihai Eminescu între anii 1871-1872, perioadă în care se afla la Viena, însă a fost publicată în revista „Convorbiri literare” abia treisprezece ani mai tâ (…)
- Să fie sară-n asfințit de Mihai EminescuLimba și literatura română
Să fie sară-n asfințit este o poezie scrisă de Mihai Eminescu și publicată în cadrul volumului „Poezii postume”, apărut în anul 1940. Ideile care se regăsesc în acest poem sunt două dintre cele mai în (…)
- Sărmanul DionisLimba și literatura română
„Sărmanul Dionis” de Mihai Eminescu este prima nuvelă fantastică din literatura română. Opera a fost publicată pentru întâia oară în revista „Convorbiri literare” în anul 1872, însă datează din perioa (…)
- Scrisoarea ILimba și literatura română
Scrisoarea I este o creație de factură romantică și deschide seria celor cinci scrisori ale lui Mihai Eminescu. Poezia este reprezentativă pentru opera eminesciană întrucât se regăsesc cele mai import (…)
- Scrisoarea IILimba și literatura română
Scrisoarea II este cea de-a doua poezie din seria celor cinci „scrisori” scrise de Mihai Eminescu, a cărei publicare a avut loc pentru prima oară în data de 1 aprilie 1881, în revista Convorbiri liter (…)
- Scrisoarea IIILimba și literatura română
„Scrisoarea III” face parte din ciclul celor cinci scrisori ale lui Mihai Eminescu, fiind publicată pentru prima oară în anul 1881, în revista Convorbiri literare. Autorul a început scrierea acestui p (…)
- Scrisoarea IV de Mihai EminescuLimba și literatura română
Scrisoarea IV face parte din ciclul celor cinci scrisori ale lui Mihai Eminescu, fiind publicată pentru întâia oară în anul 1881, în revista „Convorbiri literare”. Tema pe care o abordează poetul este (…)
- Scrisoarea V de Mihai EminescuLimba și literatura română
Scrisoarea V de Mihai Eminescu este poemul care încheie ciclul celor cinci „scrisori eminesciene” care au ca temă principală comună condiția omului de geniu. Opera a fost publicată în anul 1890, după (…)
- Se bate miezul nopții de Mihai EminescuLimba și literatura română
Se bate miezul nopții este titlul unei poezii semnate de către Mihai Eminescu, a cărei publicare a avut loc în anul 1884, în cadrul volumului intitulat „Poesii”. Opera este una de inspirație romantică (…)
- Somnoroase păsărele de Mihai EminescuLimba și literatura română
Somnoroase păsărele este considerată una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu, iar publicarea ei a avut loc în anul 1883, în volumul intitulat „Poesii”. Textul este construit sub fo (…)
- SperanțaLimba și literatura română
Speranța este o poezie scrisă de Mihai Eminescu și publicată pentru prima oară în anul 1866 în deschiderea ediției cu numărul 29 a revistei „Familia”. În anul 1890 textul a fost inclus în volumul inti (…)
- Stau în cerdacul tăuLimba și literatura română
Stau în cerdacul tău este o poezie scrisă de către Mihai Eminescu și publicată pentru întâia oară în anul 1902, în paginile revistei „Semănătorul”. Opera aparține romantismului, curent literar al căru (…)
- Sub cerul plin de nouri de Mihai EminescuLimba și literatura română
Sub cerul plin de nouri este o poezie scrisă de Mihai Eminescu și publicată abia după moartea autorului. Opera este reprezentativă pentru specia pastelului, tema principală pe care o abordează poetul (…)
- Sunt ani la mijlocLimba și literatura română
Sunt ani la mijloc este o poezie scrisă de către Mihai Eminescu și publicată pentru întâia oară, alături de alte două sonete eminesciene: „Când însuși glasul...” și „Afară-i toamnă”, în revista „Convo (…)
- Și dacăLimba și literatura română
Și dacă este o poezie scrisă de către Mihai Eminescu și publicată pentru întâia oară în paginile revistei „Familia”, în anul 1883. Tot în același ani, opera a fost inclusă în volumul „Poesii”, singuru (…)
- Trecut-au aniiLimba și literatura română
Trecut-au anii este o poezie scrisă de către Mihai Eminescu și inclusă în volumul „Poesii”, publicat în anul 1883. Opera poate fi încadrată atât în specia elegiei, însă poate fi considerată și o medit (…)
- Un farmec trist și nențeles de Mihai EminescuLimba și literatura română
Un farmec trist și nențeles este o poezie scrisă de Mihai Eminescu și publicată pentru întâia oară în anul 1882. Opera aduce în discuție problematica omului de geniu, alinarea prin iubire. La fel ca î (…)
- Un luceafăr de Mihai EminescuLimba și literatura română
Un luceafăr este o poezie scrisă de Mihai Eminescu în perioada ieșeană (1876), însă publicată abia după moartea autorului, în anul 1914, în cadrul volumului „Opere complete”. Versurile acestei poezii (…)
- Venere și MadonăLimba și literatura română
Venere și Madonă este o poezie semnată de Mihai Eminescu și prima pe care o publică în revista Convorbiri literare din Iași, în data de 15 aprilie 1870. Poetul a scris această poezie în perioada în ca (…)
- Vorbește-ncetLimba și literatura română
Vorbește-ncet este o poezie scrisă de către Mihai Eminescu, dar publicată abia după moartea poetului, deși a fost scrisă în anul 1876. Tema centrală a operei este iubirea, iar structura textului este (…)