Sondajul de opinie

Ce este sondajul de opinie?

DefinițieSondajul de opinie este o metodă de cercetare de teren prin care sunt colectate date despre opiniile sau convingerile unui grup dat pe o problematică anume. 

O opinie este o părere pe care un individ o are în raport cu un grup, un eveniment, un fapt. Opiniile se formează în urma experiențelor personale și reflectă o parte din valorile și atitudinile persoanei care le împărtășește. Mai mult decât atât, ele furnizează informații despre comportamentul indivizilor în cadrul grupurilor. Acesta este motivul pentru care sociologii sunt interesați să studieze opiniile indivizilor, în special cele publice.

Opinia publică

Este important de menționat că nu orice opinie va fi considerată publică. Pentru ca o opinie să fie publică, subiectul său trebuie să fie de actualitate și de interes general. De pildă, opinia unui alegător într-un an electoral este o opinie publică. Dimpotrivă, dacă un adult este de părere că telefonul mobil este nociv pentru sănătatea copilului său, opinia sa nu îndeplinește statutul de publică deoarece în momentul în care a împărtășit-o nu era de interes general. 

Eșantionarea și colectarea informațiilor în cadrul unui sondaj

Sondajele de...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in