Metoda nomologică și genetică
Metoda nomologică
Metoda nomologică (generalizantă) este o metodă sociologică. Această metodă urmărește să formuleze legi și relații cauzale care să descrie modul în care funcționează societatea, mai degrabă decât să o clasifice. Aceste legi și relații generale nu depind de condițiile concrete ale realității sociale, ci vor să se ridice deasupra lor, având pretenția de a explica vaste categorii de fenomene.
Metoda genetică
Metoda genetică (individualizantă) este acea metodă al cărei scop este de a găsi cauza unui eveniment sau a unui fenomen. Însuși numele ne sugerează că această metodă își propune să identifice geneza, originea unui fenomen, antecedentele sale.
Spre exemplu, putem folosi metoda genetică pentru a afla cauzele pentru care un grup de oameni a migrat dintr-o zonă a lumii în alta. În contrast, metoda nomologică și-ar propune mai degrabă să identifice legi ce pot explica orice migrație a oricărui grup de oameni din orice perioadă istorică ducând la un nivel înalt de abstractizare fenomenul migrației. În timp ce aceste legi pot fi găsite, utilitatea lor este limitată, deoarece tocmai datorită gradului foarte mare de generalizare ele nu pot fi folosite în înțelegerea fenomen...