Experimentul

Ce este experimentul?

Experimentul este un test desfășurat în condiții controlate pentru a examina validitatea unei ipoteze, a demonstra un adevăr general cunoscut sau a determina eficacitatea a ceva ce nu a mai fost încercat până atunci. El constă în analiza acțiunii unor variabile independente asupra unor variabile dependente într-o situație supravegheată de către un cercetător. 

Printre caracteristicile sale se numără: 

  • rigurozitatea procedurii;
  • fondarea sa pe teorie;
  • izolarea fenomenului studiat (pe cât posibil), controlarea condițiilor de apariție a fenomenului urmărit, intervenția activă a cercetătorului etc. 

În experiment se acționează asupra fenomenului cauza „x” (grupul experimental). Modificându-l pe „x” vom vedea ce se întâmplă cu „y” (grupul de control). În cele din urmă, pentru a fi siguri că modificările lui „y” se produc din cauza lui „x”, încercăm să inlăturăm toți ceilalți factori „z” (variabilele).

Sociologul Julian L. Simon susține că însăși esența experimentului stă în manevrarea intenționată de către cercetător a uneia sau mai multor variabile independente pentru a observa efectul acestora asupra grupului de subiecți și schimbările pe care le-au produs la nivelul var...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in