Comparații între metode și tehnici de cercetare

Chestionarul și Interviul

Atât chestionarul cât și interviul sunt instrumente de cercetare bazate pe o serie de întrebări adresate, în scris (în cazul chestionarului) sau verbal (în cazul interviului), de către un cercetător cu scopul de a culege informații de la respondenții care formează un eșantion. Cu alte cuvinte, ambele metode au în spate același raționament.

In…

...

Sondajul de opinie și Chestionarul

Sondajul de opinie este un tip de cercetare sociologică de teren, care are scopul de a afla informații legate de opiniile unei categorii de populație (eșantion). Chestionarul este instrumentul, dar și tehnica de bază a sondajului de opinie real…

...

Ancheta sociologică și Observația

Observația sociologică este o metodă prin care cercetătorii studiază comportamentul în curs de desfășurare al participanților (subiecților) lor. Cu alte cuvinte, această metodă constă în observarea, pe baza unui plan dinainte elaborat, a acțiunilor, interacțiunilor și relațiilor din interiorul unui grup social dat. 

Ancheta sociologică, pe de altă parte, este o metodă de cercetare în care datele sunt colectate prin intermediul unor întrebări adresate, în scris sau oral, de un investigator și a răspunsurilor oferite de subiecții supuși investigației. 

Diferențe

Spre deosebire de ancheta sociologică prin interviu sau chestionar, observația studiază ceea ce fac subi…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in