Ancheta
Cu ce instrumente se realizează ancheta sociologică?
Ancheta sociologică este un tip de cercetare sociologică al cărei scop este acela de a culege informații folosindu-se mai ales de instrumente interogative precum chestionarul și interviul. Astfel, ancheta nu face apel la experiment pentru culegerea datelor, iar cercetătorul are un grad scăzut de control asupra variabilelor analizate.
Interviul
Interviul este o conversație în care intervievatorul îi adresează o serie de întrebări unei persoane sau unui grup de persoane. Răspunsurile verbale ale persoanei sau ale persoanelor intervievate îi dau cercetătorului informații cu privire la subiectul în jurul căruia e construit interviul. Interviul este una din metodele de culegere a datelor preferate de către sociologi, deoarece reușește să ajungă în zone mai intime ale indivizilor, oferind informații despre atitudinile și credințele lor.
...
Chestionarul
Chestionarul folosit în cercetarea sociologică este un instrument de investigare compus din întrebări sau imagini (desene, fotografii) al căror scop este de a obține, prin răspunsurile date, informații despre persoanele implicate în anchetă.
Administrarea chestionarului este făcută fie de persoane pregătite, de operatori care adresează întrebările persoanei investigate, sau de persoana chestionată în sine (autoadministrare). Acest tip de anchetă este foarte des întâlnit în cercetarea sociologică, fiind principalul mijloc de colectare a unei mari cantități de informație.
...
Ce este ancheta socială?
Ancheta socială este un tip de anchetă folosită în domeniul asistenței sociale și este întocmită de către asistentul social atunci când investighează un caz social.
Ancheta socială cuprinde informații despre:
- Date familiale despre persoana asistată social și familia sa (numele, prenumele, data si locul nasterii, numele parintilor, daca sunt sau nu în viață, date despre școlarizare, profesionalizare, locuri de muncă
- ...