Geometrie

Așa cum te aștepți, în pagina intitulată Geometrie vei putea vedea doar noțiunile geometrice predate pe parcusul orelor de matematică din clasa a VI-a.

Accesează cu încredere această pagină și află ce se învață nou la capitolul Dreapta și unghiul studiat în clasa a V-a, dar și ce reprezintă perpendicularitatea, paralelismul, congruența triunghiurilor și care sunt proprietățile triunghiurilor.

Pentru a te ajuta să îți recapitulezi doar noțiunile teoretice pentru un test, teză sau chiar și pentru examen, echipa Liceunet a selectat doar definițiile și formulele geometrice din următoarele materiale didactice:

Dacă vrei să fii pregătit pentru ora de geometrie de la clasă, accesează această pagină pentru a vedea ce noțiuni teoretice sunt predate în clasa a V-a la geometrie, iar pentru a vedea cum se aplică acestea în exerciții și probleme rezolvate complet și pas cu pas, accesează ghidurile indicate mai sus.

Acesta este un fragment din ceea ce vei găsi accesând pagina Geometrie:

Geometrie

Dreapta

  • Punctul

Punctul este cea mai elementară noțiune geometrică, acesta stând la baza formării oricărei figuri sau oricărui corp geometric existent.

Astfel, putem spune faptul că punctul reprezintă figura geometrică de bază.

Pentru a avea un reper fizic, ne imaginăm punctul ca fiind urma lăsată de un creion pe o foaie de hârtie. Menționăm faptul că punctul nu are dimensiune sau arie, deci imaginea urmei lăsate de creion pe o foaie de hârtie este doar aproximativă întrucât urma unui creion va acoperi întotdeauna o suprafață.

Mai jos am reprezentat două puncte: un punct printr-o „bulină” și un punct prin două linii încrucișate.

Notație:

Punctele se notează cu literele mari ale alfabetului  A, B, C, …, uneori acestea putând avea indici inferiori (A_1, A_2, …) sau indici superiori ({A}', {A}'', ...), așa cum se poate observa în cele ce urmează.

În funcție de poziția a două puncte în spațiu, distingem următoarele situații:

Definiție: Puncte diferite și puncte identice

Două puncte din spațiu se numesc:

  1. Puncte diferite sau puncte distincte dacă ocupă poziții diferite în spațiu.
  1. Puncte identice sau puncte confundate dacă ocupă aceeași poziție în spațiu.

Punctele A și B sunt diferite și notăm A\ne B, iar punctele M și N sunt identice și notăm M = N.

  • Dreapta și semidreapta

Atunci când ne referim la o dreaptă, ne gândim la o linie dreaptă, care se poate trasa cu ajutorul unei rigle negradate, fără grosime și prelungită la infinit în ambele sensuri....

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in