Mateiu Caragiale

Mateiu Caragiale a fost poet și scriitor român, primul fiul al lui Ion Luca Caragiale și al Mariei Constantinescu.

Mateiu Caragiale | Opera

  • Remember - povestire
  • Craii de Curtea-Veche - roman
  • Sub pecetea tainei - roman nefinalizat
  • Pajere - plachetă de versuri publicată postum

Mateiu Caragiale | Date despre autor

Mateiu Caragiale s-a născut în data de 25 martie 1885, în București, avându-i părinți pe Ion Luca Caragiale și Maria Constantinescu. În anul 1889 tatăl său se căsătorește cu Alexandrina Burelly, luându-și și fiul cu el în noua familie.

În perioada 1892-1902 urmează cursurile Școlii primare de băieți nr.6 „Petrache Poenaru” din București, iar apoi cele ale Colegiului „Sfântul Gheorghe”. Adolescența i-a fost marcată de pasiunea pentru heraldică (disciplină care se ocupă cu studiul stemelor statelor și al blazoanelor caselor domnitoare , familiilor nobiliare, orașelor, etc) și genealogie și face cercetări în legătură cu strămoșii săi, despre care credea că au fost aristocrați.

În anul 1904 pleacă la Berlin, acolo unde se afla și Ion Luca Caragiale, însă, în ciuda sfaturilor acestuia de a urma o carieră în drept, Mateiu alege literatura. În anul 1910 elaborează un prim concept al romanului „Craii de Curtea-Veche”, iar în anul următor apare și un concept al povestirii „Remember”. În anul 1912, cu sprijinul lui Ion Luca Caragiale publică primele poezii în revista „Viața românească”.

În anul 1921 publică povestirea „Remember” în revista „Viața românească”, iar în anul 1924 apare și la editura „Cultura națională”. În perioada 1926 - 1928 tipărește în revista „Gândirea” romanul „Craii de Curtea-Veche”, pe care îl publică integral în anul 1929, la editura „Cartea românească”. Tot în 1929 i se acordă premiul Societății Scriitorilor Români.

În anul 1930 publică primul fragment din romanul neterminat „Sub pecetea tainei” în revista „Gândirea”, continuând să mai apară și alte fragmente până în anul 1933, când devine tot mai neinteresat de literatură.

Mateiu Caragiale a încetat din viață în data de 17 ianuarie 1936, la București, la vârsta de 51 de ani.

Produsele noastre pentru Mateiu Caragiale