Matei Vișniec
Matei Vișniec este un cunoscut poet și dramaturg român, autor a șase volume de poezie și numeroase piese de teatru, traduse în peste 25 de limbi.
Matei Vișniec | Opera
Poezie
- La noapte va ninge, 1980
- Orașul cu un singur locuitor, 1982
- Înțeleptul la ora de ceai, 1984
- Poeme ulterioare (1987–1999), 2000
Proză
- Cafeneaua Pas-Parol, 1992
Piese de teatru
- Ţara lui Gufi, 1991
- Angajare de clovn, 1993
- Teatru, vol. I-II, 1996
Piese de teatru publicate în limba franceză
- Les trois nuits de Madox, 1995
- Les partitions Frauduleuses, 1995
- Théâtre décomposé ou L'Homme-poubelle, 2004
- Les chevaux à la fenêtre, 1996
- Lettres aux arbres et aux nuages, 1997
- Paparazzi ou la chronique d'un lever de soleil avorté, 1997
- Du sexe de la femme comme champ de bataille dans la guerre en Bosnie, 1997
- Comment pourrais-je être un oiseau ?, 1997
- Petit boulot pour vieux clowns, 1998
- L'histoire des ours Panda racontée par un saxophoniste,1998
- L'histoire du communisme racontée aux malades mentaux, 2000
- Le roi, le rat et le fou du roi, 2002
- Attention aux vieilles dames rongées par la solitude, 2004
- Du pain plein les poches et autres courtes pièces, 2004
- Mais maman, ils nous racontent au deuxième acte ce qui s'est passé au premier, 2004
Matei Vișniec | Date biografice
Matei Vișniec s-a născut în data de 29 ianuarie 1956, la Rădăuți, în județul Suceava. Primii ani din viață i-a petrecut la Rădăuți și la Horodnic de Sus, satul natal al mamei sale, în perioada 1965-1975 frecventând cursurile școlii primare și ale liceului din orașul natal. Își face debutul în literatură încă din perioada liceului, când publică primele poezii în revista școlii, iar în anul 1972 are loc și debutul pe plan național, mai multe poezii dintre ale sale fiind publicate în revista „Luceafărul”, condusă de Virgil Teodorescu.
Pentru studiile universitare se mută în București, unde studiază istoria și filosofia, iar după absolvire obține un post de profesor într-o comună din județul Călărași.
În perioada 1977-1987 piesele de teatru i-au fost supuse cenzurii, însă acest lucru nu l-a împiedicat să devină un dramaturg consacrat. În anul 1980 are loc și debutul editorial, odată cu publicarea volumului de poezii „La noapte va ninge”. Doi ani mai târziu publică „Orașul cu un singur locuitor”, iar în 1984 apare și volumul „Înțeleptul la ora de ceai”. Tot în anul 1984 devine membru al Uniunii Scriitorilor.
În anul 1987 fuge în Franța, iar acolo cere azil politic și începe să scrie și în limba franceză. În paralel, lucrează pentru Radio France Internationale și colaborează cu câteva reviste franceze, iar în anul 1993 reușește să obțină cetățenia franceză.
Începând cu anul 1992 piesele de teatru ale dramaturgului devin cunoscute și în străinătate, „Caii la fereastră” fiind prima care s-a jucat în Franța, însă apoi au urmat și altele. Piesele sale au fost traduse în peste 25 de limbi și au fost jucate în peste 30 de țări, printre care: Franța, Germania, Belgia, Elveția, Olanda, Danemarca, Suedia, Rusia, Ungaria, Statele Unite, etc.
Matei Vișniec a obținut numeroase premii și distincții atât în țară cât și în străinătate, iar printre cele mai importante se numără: Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Dramaturgie și Premiul European din partea Societății Autorilor și Compozitorilor Dramatici din Franța pentru întreaga activitate. De asemenea, i s-au acordat Premiul UNITER și Premiul pentru dramaturgie al Academiei Române.
Produsele noastre pentru Matei Vișniec
- Caii la fereastrăLimba și literatura română
Caii la fereastră este o piesă de teatru scrisă de Matei Vișniec, unul dintre cei mai cunoscuți dramaturgi și scriitori români contemporani. Piesa ar fi trebuit pusă în scenă în anul 1987 la Teatrul N (…)
- Omul de zăpadă care voia să întâlnească soareleLimba și literatura română
Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele este o piesă de teatru pentru copii care poartă semnătura lui Matei Vișniec și care a fost pusă în scenă pentru întâia oară în data de 16 aprilie 2016, (…)
- Vrem să vă dăruim câte o fereastră de Matei VișniecLimba și literatura română
Vrem să vă dăruim câte o fereastră este o piesă de teatru scrisă de Matei Vișniec, poet și prozator român cunoscut, în special, pentru operele sale în limba franceză. Textul este unul de mici dimensiu (…)