Reprezentări cartografice

Din cauza unor idei, care s-au impus în epoca marilor descoperiri geografice, dar și în ultimele două secole, și anume: sistemele de măsurători ce pot fi folosite pe suprafața terestră și modalitățile de reprezentare a realității geografice de pe suprafața Terrei, au rezultat două moduri de reprezentare: globul (reprezentare sferică) și harta (reprezentare plană).

Globul geografic redă forma Pământului, micșorată proporțional și cele mai importante oceane, continente, mări și insule sunt reprezentate la o scară redusă.

Cartografia este știința hărților geografice.

Modul de realizare a hărților se face cu ajutorul proiecțiilor cartografice, care sunt compuse din două componente de bază: suprafața (planul de proiecție) și poziția acesteia în raport cu sfera. Astfel, de cele mai multe ori, planul de proiecție poate fi un cilindru, un con, sau o suprafață întinsă tangentă într-un punct, și așa eu apărut mai multe tipuri de proiecții cartografice: proiecții cilindrice, proiecții conice și proiecții azimutale.

Clasificarea proiecțiilor cartografice se face după intersecția planului de proiecție cu Globul (tangente și secante), după poziția pe Glob a ce...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in