Măsurarea și reprezentarea spațiului terestru

Acest eBook îți va prezenta un scurt istoric al măsurării și reprezentării spațiului terestru, îți explica cum se efectuează reprezentările cartografice, cum se măsoară și reprezintă spațiul terestru. Aici vei afla ce este cartografia, care este modul de realizare al hărților, care sunt elementele unei hărți și vei înțelege mai bine care sunt coordonatele geografice.

Citește acum eBook-ul ”Măsurarea și reprezentarea spațiului terestru” dacă vrei să te familiarizezi mai bine cu termenii și să te pregătești pentru lecția pe acest subiect din clasa a IX-a.

Scurt istoric

Cu ajutorul dovezilor istorice putem spune că primele reprezentări cartografice au fost produse în mai multe regiuni ale lumii (China, Insulele Marshall, Mexic, de către eschimoși, incași).

Printre primele reprezentări cartografice reprezentative antichității au fost: harta Mesopotamiei, planul orașului Nipur, planisferul babilonian.

Printre întemeietorii reprezentărilor cartografice se enumeră Aristotel, Eratostene, Hiparh, Ptolomeu.

În anul 1439, Johannes Gutenberg inventează tiparul, cu ajutorul căruia se vor realiza mai ușor și mai repede proiecțiile cartografice.

În epoca marilor descoperiri geografice se remarcă Vasco da Gama, care face înconjurul Africii (1497-1498), Fernando Magellan, care realizează o călătorie în jurul Pământului demonstrând sfericitatea acestuia.

Părintele reprezentărilor catrografice este considerat Gerardus Mercator, a fost cel mai mare cartograf al secolului al XVI-lea. A reușit să realizeze cel mai complex glob pământesc de pănă atunci. El a conceput proiecția care-i poartă numele, ajutând mult în stabilirea direcției de navigație, este o proiecție cilindrică, normală și conformă. Prin această metodă, cartografia a avansat foarte mult, fiind utilizată astăzi în hărțile GPS și hărțile oceanice.

În anul 1609, Galileo Galilei inventează luneta, care va fi folosită în cadrul instrumentelor topografice.

În anul 1640, Torricelli inventează barometrul, care ajută la măsurarea altitudinilor.

Între anii 1750 – 1789 este realizată prima hartă topografică, cu scara 1 : 86 400, Harta Franței lui Cassini care conține 182 de foi.

În secolul XIX se introduce sistemul metric, ceea ce face posibilă corelarea hărților din diferite țări.

În România, cartografia are o istorie de aproape 400 de ani. Între 1873 și 1889 se realizează ”Harta topografiă a României”, de către ofițerii români cu scara 1 : 50 000. Astăzi, la nivelul României, ca și proiecție cartografică se folosește ”Stereo `70”.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Măsurarea și reprezentarea spațiului terestru

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.