Tema și viziunea despre lume

Te ajutăm să înțelegi tema piesei dramatice Iona și viziunea lui Marin Sorescu punându-ți la dispoziție toate explicațiile de care ai nevoie. Mai mult, citind această pagină vei avea un model de rezolvare corectă a cerinței pe care au primit-o elevii de la profilul real la sesiunea specială a Bacalaureatului din 2015.

Tema piesei este strâns legată de viziunea despre lume ṣi viaţă a autorului și de contextul cultural ṣi istoric al anilor de după cel de-al Doilea Război Mondial. În plus, se pune accent pe singurătatea omului care se află în imposibilitatea de a evada dintr-o lume închisă, greu de înțeles. Destinul tragic al personajului principal, Iona, este de fapt destinul întregii umanităţi, scriitorul însuṣi mărturisind: «omenirea întreagă este Iona». Prin urmare, tema piesei este una de factură modernă întrucât aceasta pune în lumină una dintre problemele modernităţii, ṣi anume condiţia omului captiv în propriul său destin.

Titlul operei trimite la o parabolă biblică al cărei protagonist este profetul Iona, trimis de Dumnezeu să propovăduiască învăţătura sfântă. Nesupunându-se voinţei divine, Iona fuge cu ajutorul unei corăbii, însă este pedepsit de Dumnezeu pentru îndrăzneala sa ṣi ajunge în valurile învolburate ale mării, pentru ca mai apoi să fie...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in