Tema și viziunea despre lume

Te ajutăm să înțelegi tema piesei dramatice Iona și viziunea lui Marin Sorescu punându-ți la dispoziție toate explicațiile de care ai nevoie.

„Iona” este piesa de debut a scriitorului Marin Sorescu și se înscrie în linia teatrului neomodern postbelic. Modernismul în teatrul postbelic se caracterizează prin negarea regulilor specifice teatrului tradițional, noul teatru șocând spectatorul printr-o serie de inovații. Sorescu inovează prin abordarea unor probleme de actualitate (lipsa comunicării, absurdul, izolarea etc.) într-o manieră neobișnuită, specifică neomodernismului. Încadrarea piesei în acest curent literar poate fi dovedită printr-o analiză a elementelor de compoziție, dar și a semnificațiilor din planul simbolic.

Marin Sorescu este un scriitor modern a cărui viziune despre lume și creație este puternic modelată de contextul cultural și istoric al epocii sale. Literatura postbelică a fost influențată de dramele istorice prin care umanitatea a trecut: războaiele mondiale, Holocaustul, regimurile politice totalitare. Văzută prin prisma acestor evenimente, lumea devenea ostilă, lipsită de orice speranță salvatoare. Literatura și personajele acesteia oglindeau paradoxurile și tragediile lumii reale, deci nu e de mirare că principala coordonată a pieselor lui Sorescu este absurdul. O lume absurdă, marcată de incertitudini și frământări întâlnim și ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in