Particularități de construcție a unui personaj

Află care sunt principalele trăsături de caracter ale personajului principal Iona și ce metode de caracterizare folosește autorul Marin Sorescu cu ajutorul informațiilor de pe această pagină.

Iona este piesa de debut a scriitorului Marin Sorescu și se înscrie în linia teatrului modern postbelic. Modernismul în teatrul postbelic se caracterizează, în primul rând, prin negarea clișeelor teatrului tradițional, noul teatru șocând spectatorul printr-o serie de inovații. Analiza personajului Iona din piesa de teatru cu același nume pune în evidență tehnicile moderne abordate de Sorescu în teatru, dar și multiple semnificații în plan simbolic. 

Iona este personaj principal, eponim, individual, complex prin problematica pe care o propune, dar și modern prin construcția sa atipică. Putem spune că viziunea despre lume și creație a lui Sorescu a stat la baza construcției personajului și a piesei, aceasta fiind puternic influențată de contextul cultural și istoric al epocii. Literatura postbelică a fost marcată de dramele istorice prin care umanitatea a trecut: războaiele mondiale, Holocaustul, regimurile politice totalitare. Văzută prin prisma acestor evenimente, lumea devenea ostilă și lipsită de orice speranță salvatoare. Pornind de la aceste considerații putem spune că Iona este un personaj care ilustrează dramele omului modern, el oglin...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in