Particularități de construcție a unui personaj

Află care sunt principalele trăsături de caracter ale personajului principal Iona și ce metode de caracterizare folosește autorul Marin Sorescu cu ajutorul informațiilor de pe această pagină. În plus, acesta este și un bun exemplu de rezolvare a cerinței pe care au primit-o elevii de clasa a XII-a la sesiunea specială a Bacalaureatului din 2012.

Iona este personaj principal, eponim, individual, complex prin problematica pe care o propune, dar şi modern prin construcţia sa atipică. Putem spune că viziunea despre lume şi creaţie a lui Sorescu a stat la baza construcţiei personajului şi a piesei, aceasta fiind puternic influenţată de contextul cultural ṣi istoric al epocii. Literatura postbelică a fost marcată de dramele istorice prin care umanitatea a trecut: războaiele mondiale, Holocaustul, regimurile politice totalitare. Văzută prin prisma acestor evenimente, lumea devenea ostilă şi  lipsită de orice speranţă salvatoare. Pornind de la aceste consideraţii putem spune că Iona este un personaj care ilustrează dramele omului modern, el oglindind neliniṣtile lumii postbelice.

Piesa de teatru pune în lumină trăsături fizice şi morale ale personajului principal, fie evidenţiate în mod direct de către autor, fie deduse de către cititori, pornind de la vorbele şi gesturile personajului. Imaginea personajului este una complexă, el dominând toate cele patru tablouri ale piesei.

Prin metoda caracterizării directe se conturează...”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in